<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88013" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Татяна Донче...

Тошко Йорданов обяви на няколко пъти: “Вероятността да има предсрочни избори е огромна!”

23 Април 2021
0 4423

“Вероятността да има предсрочни избори е огромна“, заяви зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на обсъждането на измененията в Изборния кодекс.

Йорданов даде заявка и че предложените сега промени са именно с цел ако се стигне до избори това лято – което той на няколко пъти повтори, че е много вероятно да се случи – то измененията вече да са в сила.

Тошко Йорданов: Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим (видео)

В допълнение, в хода на дебата, заяви, че правителство на малцинството „вече сме го гледали“ – при ГЕРБ.

Какво означава това? Ако се съди от изказването – ИТН може би не смята да реализира мандата за съставяне на правителство, който предстои президентът Румен Радев да връчи, след като ГЕРБ днес върна своя нереализиран.

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство на президента Радев (видео)

Както е известно шоуто на Слави Трифонов организира през 2016 г. референдум, като един от въпросите бе въвеждането на изцяло мажоритарна система. Това бе и част от предизборната програма на партията. Вече в Народното събрание посочиха, че не се отказват от проекта си, но за промяна на избирателната система се изисква голямо мнозинство и време – затова той се отлага.

ИТН внесоха обаче изменения в Изборния кодекс, с които отпадат ограниченията за вота в чужбина, въвежда се и избирателен район „Извън страната“, машинното гласуване става задължително, а хартиената бюлетина – изключение, въвежда се „по възможност“ вот по пощата, експериментално електронно гласуване на вота за президент в края на годината, променя се и начинът на назначаване на Централната избирателна комисия и мн. др. 

Очаквано днес от ГЕРБ отново се опитаха да атакуват ИТН по линия на това, че са излъгали избирателите си, като са се отметнали от мажоритарния вот. От формацията на Бойко Борисов внесоха собствен проект за въвеждането му, който както по време на обсъждането в правна комисия преди ден, така и днес, Ива Митева (ИТН) направи на пух и прах като неграмотно написан и юридически неиздържан.

„Имахте над 4 години да подготвите един законопроект, който можехте веднага да внесете в парламента, а вие внасяте изменение, в което няма и ред за мажоритарната система“, посочи Николина Ангелкова от ГЕРБ и припомни предаване в партийната телевизия „7/8“ от средата на февруари, озаглавено „Защо управляващите ги е страх от мажоритарния вот?“ като на свой ред попита: „Защо вас ви е страх от мажоритарния вот?“

Митева пак обясни, че партията ѝ не се отказва от мажоритарния вот, но: „По отношение на международните стандарти, ако сте ги чели, се казва кои елементи на изборите не могат да се променят една година преди изборите – и да, това е очертаването на границите на изборните райони, защото те са същността и сърцевината на изборния процес. От тях зависи кой ще управлява. Изрично е записано – при промяна на такива се изисква голямо мнозинство. Да не се прилага при предстоящи парламентарни избори – тоест, през един избор. В нашия проект ще запишем, че пропорционалната система ще се ползва до следващите редовни парламентарни избори.“

Тошко Йорданов пък очерта двата очевидни сценария:  или този парламент отива на предсрочни избори, или се съставя правителство.

„Вероятността да има предсрочни е огромна“, посочи той. И попита: „Какво да направим – да внесем мажороритарни избори?“

След което изтъкна, че дори няма актуално преброяване на населението. “Затова няма нормален човек, предполагам, който да знае, че това ще мине наведнъж”, каза той.

Той определи Изборния кодекс сега като „ненормален“, макар да призна, че като цяло вотът е бил честен, но „ако се отиде на предсрочни избори трябва да има поправен ИК, така че да бъде максимално честен“.

„Ако този парламент има дълъг живот, тогава вървим към мажоритарна система. Но никой не знае какво може да се случи“, вметна Йорданов. След което обаче пак каза, че от партията му подхождали практично, защото било „твърде вероятно“ да има нови избори.

Източник: КлубZ

Видео: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции