<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Изплатил съм...

Тошко Йорданов се скара на Ива Митева от пленарната трибуна

02 Септември 2021
0 4811

“Ако Ви се прибира – прибирайте се. Същото се отнася и за БСП. Ако ви е страх от Закона за НСО, излезте и гласувайте против. Къде са ви хората? Или парламентът тук е да идваме рано сутринта, да дадем по едно интервю за журналистите и да си излезем?”, каза председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов по адрес на съпартийничката си и председател на НС Ива Митева. 

Дотук се стигна след предложението на Йорданов промените в закона за охраната на НСО да бъдат гласувани днес дори с цената на удължаване на работното време на парламента.

Тошко Йорданов се скара на Ива Митева от пленарната трибуна
Снимка: БулФото

Текстовете бяха насрочени като точка 1. в дневния ред за петъчното заседание на Народното събрание, но Йорданов настоя работното време на депутатите да се удължи извънредно още в четвъртък, докато не бъде изчерпано първото гласуване на проектите. С тях се предвижда сваляне на държавната охрана на главния прокурор (освен ако не е налице конкретна застрашеност) и съкращаване на транспортното обслужване нa министрите, кмета на София и др.  

Тошко Йорданов се скара на Ива Митева от пленарната трибуна
Снимка: БулФото

Ива Митева подложи предложението му на гласуване,но на два пъти се оказа,че в залата няма кворум. Тогава зам-председателят на НС от групата на БСП Кристиян Вигенин предложи на Ива Митева да не се прави удължаване на работното време, за да не се поставя процедурата “под съмнение”, което тя прие, като посочи, че “дори да гласуваме няколко пъти, когато отказват да участват няколко парламентарни групи, резултатът ще е същият”.

В този момент Тошко Йорданов поиска да вземе думата заради начина на водене на заседанието. 

“Г-жо председател, позволявате си в рамките на 1 минута да вземете две различни решения. Имаше кворум, проверихте го. След това имаше мнозинство, което взе решението, и Вие си позволявате да казвате кое кога да приемаме”, каза от трибуната Йорданов.

Тошко Йорданов се скара на Ива Митева от пленарната трибуна
Снимка: БулФото

Митева остави думите му без коментар.

Мария Капон от ИБГНИ (групата е един от вносителите на промени в закона за НСО) също поиска прегласуване, но от ГЕРБ контрираха предложението с поредица от изказвания. 

“Вие сте се регистрирали, участвали сте в проверка на кворум, а после не гласувате. Вие тук ли сте или не сте тук?”, реагира иронично Ива Митева след изказване на Димитър Главчев (ГЕРБ). 

В крайна сметка Народното събрание все пак изчерпа изслушванията на министър-председателя и премина към първо гласуване на закона за НСО. 

Източник: Булевард България

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции