<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85017" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Продължава р...

Тревожно е положението с леглата в болниците в София, обяви директорът на столичното РЗИ (видео)

08 Март 2021
0 435

„На територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”. Това заяви директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев в предаването „Здравей, България” по NOVA.

„Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с Covid-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още той.

Снимка: БулФото

Продължава рязко да нараства броят на постъпилите в болница през последното денонощие

През последното денонощие продължава устремно да расте броят на хоспитализираните, като само за вчера те са се увеличили със 147 души и вече са 5776. От тях 456 са в интензивни отделения. Излекуваните са едва 385.

По думите на директора на столичното РЗИ има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост.

Той коментира и ситуацията с ваксините така:

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, каза още Данчо Пенчев.

Шефът на РЗИ разкри и случай от петък следобед. „В самолет, идващ от Хамбург, човек се качва положителен и му става зле по време на полета. Три часа е в контакт със стотина пасажери и екипаж. Тези хора, които кацнаха на летището в София, трябваше да бъдат карантинирани. Това отнема страшно много време и ресурс. 100 здрави човека заради безотговорното отношение на един “, уточни медикът.

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, той отговори: „На територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла”.

Източник: NOVA,”Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции