<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86504" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Италия задъл...

Третата вълна на Covid-19 напълни болниците в Европа (видео)

01 Април 2021
0 639

Редица държави в Eвропа затягат мерките срещу коронавируса или се готвят за нови ограничения. Въпреки напредващата кампания за ваксинация, нивата на заразяване се повишават. Испания, Италия и Гърция вече въвеждат допълнителни рестрикции, предава NOVA.         

Властите във Франция са под сериозен натиск да въведат нови ограничения. Броят на болните от Covid-19 е голям, болниците са пълни и се налагат дори крайни мерки, като превозването на пациенти до други градoве, където все още има празни легла.

“Успяваме да забавим епидемията. Но ключов фактор за нашите решения остава ситуацията в болниците”,  заяви Габриел Атал, говорител на правителството на Франция.

Един от трите сценария, които пресата коментира като най-вероятни, включва затварянето на училищата.

“Ако ще затваряме, нека го направим сега. Служителите са изтощени. Всеки ден има или нов случай на заразени, или хора, които са били в контакт. Налага се да реагираме ден за ден”, категорична е  Лоранс Курьол, директор на начално училище.

Гърция регистрира рекорден брой новозаразени с коронавирус за денонощие – над 4300 души. В интензивните отделения са повече от 740. Това накара властите да свикат екпертния щаб. Засега планираното отваряне на училищата на 5-ти април остава в сила, но от ученици и учители ще се изисква да минат тест за вируса. Предварителният план е към 20-ти април да отворят заведенията на открито, а на 14-ти май да бъде рестартиран туризмът.

В Испания маските вече са задължителни дори на плажа и в парка. Носенето им е част от задължителните мерки от май миналата година. Досега обаче не трябваше да се носят маски на открити обществени места, където е възможно спазването на дистанция.

„Мисля, че предпазните мерки срещу коронавируса тук в Испания или на Майорка са по-добри, отколкото в Германия. Тук всички носят маски, навсякъде има дезинфектант, добре е”, твърди Хайке, турист от Германия

От края на миналата седмица досега случаите на зараза с коронавируса в Испания са се увеличили от 139 на 100 хиляди до 150 на 100 хиляди.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции