Следва: Хиляди демон...

Трета вълна на коронавируса в Европа прогнозираха от СЗО

22 Ноември 2020
15 3295

Специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) по въпросите на Covid-19 Дейвид Набаро прогнозира трета вълна на пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата отново не направят необходимото, както стана преди втората вълна, пише Дневник, цитирайки “Ройтерс”.

“През летните месеци те пропуснаха да изградят необходимата инфраструктура, след като овладяха първата вълна”, каза Набаро в интервю за швейцарски издания. “Сега имаме втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, в началото на следващата година ще имаме и трета вълна”, добавя британецът, който през 2017 г. неуспешно се кандидатира за генерален директор на СЗО.

Дейвид Наваро

Набаро обърна внимание на решението на Швейцария да разреши карането на ски с изискването да се носят маски в лифтовете, при положение че други алпийски страни като Австрия затвориха ски курортите.

“Щом заболеваемостта намалее, а тя ще намалее, ще можем да бъдем свободни, колкото си искаме”, заяви Набаро, цитиран от “Золотурнер цайтунг”. “Но точно сега ли? Трябва ли ски курорти да бъдат отваряни? При какви условия?”

Според него Европа за кратко се е радвала на намаляване на заболеваемостта, но ето, че общо за вчерашния ден Германия и Франция са регистрирали 33 000 нови случая, Турция съобщава за рекордните 5532 новозаразени.

Набаро похвали действията на някои азиатски страни като Южна Корея, където заболеваемостта сега е сравнително ниска.

Коронавирус: успешната стратегия на Сингапур и Южна Корея

“Хората са напълно ангажирани, те носят маски, възприемат поведение, което пречи на вируса. Спазват дистанция, носят маски, изолират се, когато са болни, мият ръцете си и повърхностите. Пазят най-застрашените групи.”

Набаро добави, че Азия не е отхлабила преждевременно мерките. “Реакцията на Европа беше непълна”, смята той.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции