<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92588" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Втора част на...

Трета част от разследването за мъжа на Ивайла Бакалова: Яне Янев говори за зависимости, линии на натиск и депутатски квоти (видео)

25 Юни 2021
0 6773

В поредния трети епизод от разследването на “Антикорупционният фонд” бившия съветник на Бойко Борисов Яне Янев говори пред скрита камера за линиите на натиск от страна на политици и висши прокурори върху ръководители от Специализирания съд по конкретни дела.

Разследване показа как на Ивайла Бакалова са поискани 100 хил. евро, за да пуснат мъжа ѝ от ареста (видео)

Екс-председателят на партия РЗС е привлечен от близките на обвиняемия Веселин Денков, за да помогне за освобождаването му от ареста след близо 9 месеца задържане под стража. В записите той разказва за няколко свои срещи с бившия главен прокурор Сотир Цацаров (председател на КПКОНПИ от 2019 г.), чрез когото е правил опити да ходатайства за пускането на Денков. 

Янев разказва още за “квота” от 11 депутати на Делян Пеевски в листите на ГЕРБ за парламентарните избори на 4 април, в замяна на която гласове от ДПС са преминали към първата политическа сила. Той посочва бившия вътрешен министър Младен Маринов като част от “хората на Пеевски” в ГЕРБ. 

Втора част на разследването с Ивайла Бакалова: Яне Янев обяснява за ареста на мъжа ѝ (видео)

Междувременно КПКОНПИ обяви, че се е самосезирала по разследването на АКФ, като между 11 юни и 25 юни е провела серия от разпити – влкючително на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, Яне Янев, председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев и др. споменати в разследването лица, пише Булевард България.

На 23 юни КПКОНПИ твърди, че е предала всички материали от разпитите в прокуратурата. 

До момента няма данни от прокуратурата дали е образувана проверка или разследване по данните, изнасяни в три поредни седмици от АКФ. 

Записите на АКФ са направени без знанието на Яне Янев. Той е изпратил на организацията писмо, с което е настоял те да не се публикуват. В предходния епизод на АКФ се споменаваше, че Янев не е искал заплащане за “помощта си”. До момента той не е съобщавал какви са мотивите му за задействане по случая “Денков”. 

Вижте във видеото горе цялата скрита камера.

Източник: Булевард България

Видео: Антикорупционен фонд

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции