<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27397" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българин пок...

Трима министри обвиниха НИМХ за трагедията в Бургаско, a щетите са за над 4 млн. лв

26 Октомври 2017
0 7403

Подобно на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов днес трима министри от кабинета обвиниха неправилната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и проливните дъждове за бедствието в Бургаско, което отне живота на трима души.

 

Не лошата инфраструктура, не взетите или невзетите мерки, а единствено природата и метеоролозите имат вина за погубените човешки животи.

 

Днес от БСП поискаха четирима министри утре да отговарят на въпроси относно бедствието, трима дойдоха изненадващо веднага – вътрешният министър Валентин Радев , икономическия Емил Караниколов и този на околната среда Нено Димов.

 

Първи на въпросите на социалистите отговаряше Караниколов, който от трибуната на НС сричаше данни за извършените проверки в цялата страна на язовирите – откакто съществува Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" от началото на 2016-та са направени над 5600 проверки, а най-честите нарушения са липсата на техническа документация и затлачване с боклуци от свлачища. Разбира се, на всяко нарушение се издава и предписание.

 

От началото на 2017-та пък са извършени 192 проверки на язовирите в Бургаска област.

 

"Трябва да се има предвид, че дори при изрядните язовири не са изключени аварии", каза икономическия министър преди да напусне парламента.

 

След Караниколов на трибуната на НС се качи еко министърът Нено Димов, който досущ като синоптик от тв екрана, изчете прогнозата на НИМХ към БАН за трагичните дни, като от тях ставало ясно, че техните предупреждения били за валежи до 60 л/кв.м, а реално са паднали 200 л/кв. м.

 

Димов ще замине за бедстващите райони в събота, когато и ще търси решение къде да се съхраняват отпадъците от повреденото от дъждовете депо за смет. Заради проливните дъждове депото, което обслужва 9 общини, не работи, съобщи Димов.

 

Вътрешният министър Радев пък успокои гражданите в бедстващия район да не се притесняват от мародери, тъй като жандармерия и полиция пазят къщите и селата. На място има и специализирана техника, както и доброволци, каза Радев.

 

До края на деня ще бъде отворен и пътят Бургас-Средец, но за другите затворени към момента пътища няма информация кога ще бъдат отворени отново. Радев обяви още, че Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков е внесъл сигнал до прокуратурата за изясняване на причините за бедствието.

 

"Съвсем накратко, може би, най-вероятната причина са тези дъждове, непознати от години в района", завърши Радев.

 

По първоначални изчисления щетите след бедствието в Бургас възлизат на над четири милиона лева, съобщи кметът та града Димитър Николов, цитиран от пресслужбата на община Бургас.

 

"Повече от половината са нужни за неотложни възстановителни дейности, тъй като са увредени или напълно разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни съоръжения", каза той.

 

"Пострадахме зле, но няма екологична опасност за населението", заяви той.

 

Обособена е временна площадка, където ще се събират отпадъците, причинени от бедствието в Братово, тъй като пътят до основното депо на града се възстановява.

 

Източник: Offnews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции