Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Трифонов vs. Герджиков: Няма такъв закон, който да не позволи "Няма такава държава"
Трифонов vs. Герджиков: Няма такъв закон, който да не позволи "Няма такава държава"
10-07-19
добавено
13349
прегледа

Днес лидерът на новоучредената партия "Няма такава държава" - Слави Трифонов, оспори твърдението на професорът по право Огнян Герджиков, че тя може да не бъде регистрирана от съда заради името си, съобщава Dir.bg.

 

СЛАВИ ТРИФОНОВ МОЖЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ С РЕГИСТРАЦИЯТА НА ПАРТИЯТА СИ

 

Вчера бившият председател на парламента и бивш служебен премиер направи коментар, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността, а нарушение на това изискване се съдържа още в името на новата формация.

 

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ОПЛИТА ЕЗИК НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА СЦЕНА "СЪЛЗА И СМЯХ"

 

"Няма такава държава" е нещо, което трудно може да бъде защитено. Да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че "няма такава държава", ми се струва силно смущаващо. И мисля, че едва ли ще получи регистрация", каза проф. Герджиков.

 

СЛАВИ ТРИФОНОВ ОФИЦИАЛНО УЧРЕДИ ПАРТИЯТА СИ (СНИМКИ)

 

Днес бившият шоумен коментира във фейсбук изказването на именития юрист:

 

"Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само защото е бивш председател на Народното събрание и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в Софийския Университет. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас.

 

Вчера професор Герджиков заяви: "... зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия "Нямa тaкaвa държaвa".

 

Малко факти.

 

Първо:

 

Няма закон в България, който да има такъв текст, какъвто импровизирано посочва професорът.

 

Второ:

 

В член 4-ти от Закона за политическите партии пише следното: "Организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави."

 

Трето:

 

Ето какво пише в Конституцията:

 

Член 44.

 

(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.

 

(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

 

(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.

 

Пояснявам за професора - в тези текстове на Конституцията се говори за дейност, а не за име.

 

Четвърто:

 

Единственото място в Закона за политическите партии, където се говори за име, е следният текст:

 

Член 14.

 

(2) Не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа или други знаци.

 

И пето:

 

В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон по отношение на сдруженията, а партиите също са сдружение по смисъла на закона, пише следното:

 

Чл. 7. (1) Наименованието трябва да включва ясно означение на вида на юридическото лице с нестопанска цел.

 

(2) Наименованието трябва да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави.

 

Това са фактите.

 

В крайна сметка, твърдението "Няма такава държава" не отговаря на въпроса "каква?" Каква "такава" държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим", завършва публикацията си Трифонов.

 

Сега на ход в новото политическо шоу е професор Герджиков. 

 

 

 

Източник: Dir.bg