<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92213" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Женен мъж с д...

Три момичета от България се удавиха в река Рейн в Германия (видео)

22 Юни 2021
1 6137

Топлото време в Германия кара много хора да търсят прохлада край реки, езера, водохранилища и други водни басейни. Но напоследък почти не минава ден, в който да не се съобщава за удавили се хора. Такъв е например случаят отпреди няколко дни край Дуисбург, където три момичета от България на възраст между 13 и 17 години се удавиха в Рейн. Спасители извадиха едното от тях от водите, но вече беше прекалено късно. Другите две момичета бяха издирвани дни наред. Днес бе съобщено, че в Нидерландия са били открити два трупа, за които се предполага, че са именно на децата, удавили се край Дуисбург. В акцията по спасяването им се включиха 160 спасители и водолази. Момичета бяха издирвани със спасителни лодки и полицейски хеликоптер, но усилията бяха напразни, пише Дойче веле

Момичетата са на 13,14 и 17 години. Те живеели със семейството си в квартал Марксло на Дуисбург. На 16 юни отишли на плаж, влезли във водата, но преминаващ кораб направил силни вълни и децата внезапно изчезнали.

Именно в реки и други водоеми се давят най-много хора: 335 от общо 378 удавили се през 2020 година в Германия. Данните на браншовия съюз на водните спасители DLRG сочат, че в някои години броят на удавилите се надхвърля 550 души.

Коварните води на Рейн

Особено много трябва да се внимава в Рейн, предупреждават експертите и призовават хората да не се къпят в реката – в нито един неин участък. Водите на Рейн са особено коварни заради опасните течения: ако човек бъде завлечен навътре в реката, той не е в състояние да се добере отново до плиткото, дори да е професионален плувец.

Река Рейн от птичи поглед
Рейн от птичи поглед

В жарките летни дни около официалните плажове дежурят спасители с лодки, а полицейски катери гонят хората, които влизат да се къпят на опасни места. Но не е възможно такъв контрол да бъде установен по цялото течение на реката, затова се разчита на благоразумието на хората. И тук много важна е ролята на родителите.

В интервю за WDR воден спасител описа опасността съвсем нагледно: все едно родител да гледа безучастно как детето му играе топка на аварийната лента на магистралата. В интервюто водният спасител припомни и това: заради пандемията учениците дълго време нямаха часове по плуване, а това увеличава риска от нещастни случаи.

Пандемията задълбочи проблема

Отново заради пандемията много родители се опитват да избягват ограниченията за посещения на плувните басейни, които често включват и предварително резервиране на час. Затова мнозина предпочитат да водят децата си на плаж край някоя река или езеро. „Но ако човек не може да плува достатъчно добре, много бързо може да стане опасно”, предупреждава водният спасител Михаел Найсе.

От DLRG съобщават, че заради противопандемичните мерки предлаганите от тях курсове по плуване за деца не могат да бъдат запълвани на 100 процента. През 2020 година едва 14 600 деца са издържали в DLRG най-ниското ниво на изпита по плуване – със 70 процента по-малко, отколкото през предходната година.

Спада и нивото на общите умения по плуване на учениците в Германия, предупреждават от Съюза на водните спасители. Според техните данни почти 60 процента от 10-годишните не умеят да плуват достатъчно добре. От организацията припомнят, че всички училища са длъжни да предлагат от първи до трети клас часове по плуване. Но много често началните училища се сблъскват с проблема, че няма достатъчно плувни басейни.

Източник: Дойче веле

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции