<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След 137 годин...

Трупането на имущество е смисълът на живота за 80% от българите

09 Юни 2019
0 49099

Трупането на материални блага е основен приоритет за мнозинството българи. Това показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките, цитирано от Dir.bg.

 

 

""

 

 

За 80% от сънародниците ни смисълът на живота е в трупането на имущество – постигането на материални цели се е превърнало в основен приоритет. Данните показват още, че близо 60% от българите за нищо на света не биха погазили закона, дори ако имат някаква полза. Малко над 43% са склонни да нарушат нормите, ако не се страхуват от последствията. Едва 32% смятат, че законите у нас са добре написани.

 

 

 

“В момента имаме материално настроено население, но това не бива да ни изненадва, защото живеем в материално общество. Свърши ерата на идеалния социализъм, в който бяхме одухотворени”, каза проф. Емилия Ченгелова, зам.-директор на Институт за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките.

 

 

""

 

 

Тя оправдава българите, които избират материалното, защото според нея докато получават средна заплата от 1000 – 1200 лв., сънародниците ни няма как да бъдат над материалното. “За да мислиш за идеалното, материалното трябва да бъде задоволено”, изтъкна проф. Ченгелова.

 

 

 

По думите ѝ българите оцеляват с доходи около линията на бедността. “Други 30-40% са със заплати, които им позволяват да посрещнат месеца, но само толкова. Ние не трябва да се учудваме, а да го приемем като част от нашето ежедневие. Учим се да бъдем пазарно общество”, отбеляза проф. Ченгелова.

 

 

Източник: Dir.bg

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции