Тръмп не иска война с Иран, отправи послание за мир

January 8, 2020
48 5479
Коментари: 0

Американският президент Доналд Тръмп даде да се разбере, че не желае военен конфликт с Иран. Нещо повече, той отправи послание за мир, съобщи TheNewYorkTimes.

 

Изявлението му дойде часове, след като Иран изстреля ракети по американски бази в Ирак. Атаката бе в отговор на убийството на генерал Касем Солеймани. Той загина при ракетен удар по разпореждане на Тръмп.

 

Иран удари с балистични ракети американски бази в Ирак (видео)

 

В същото време Тръмп подчерта, че на Иран ще бъдат наложени нови икономически санкции. Според американския президент ислямската държава е готова да отстъпи, което било добър знак за всички. Тръмп каза още, че Иран трябва да се откаже от опитите си да придобие ядрено оръжие.

 

"САЩ са готови да приемат мир с всички, които го търсят", заяви президентът.

 

До какво ще доведе смъртта на генерал Солеймани?

 

Той допълни, че при иранската атака няма загинали американци. Щетите по военните обекти също не били големи, но това се дължало на доброто разузнаване каза Тръмп, намеквайки, че САЩ са знаели какво се готви.

 

В първата си изява след иранския удар Тръмп рязко смени тона си. Досега той заплашваше, че САЩ са готови да ударят 52 ирански обекта много силно и много бързо. Междувременно обаче и от демократите, и от републиканците дойдоха сигнали, че военен конфликт е нежелан.

 

Соломон Паси: Солеймани е Дарт Вейдър и стои зад атентата в Сарафово (видео)

 

Реакциите на администрацията след убийството на Солеймани са хаотични, пише TheNewYorkTimes. Изданието припомня, че преди дни командването на американските сили в Ирак обяви, че ще изтегли оттам. Малко след това военното министерство заяви, че хората в Ирак нямат правомощия да вземат подобно решение.

 

Източник: TheNewYorkTimes

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!