<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Започва разс...

Тръмп обвини демократите, че умишлено са забавили новината за ваксината на “Pfizer”, за да му попречат на изборите

11 Ноември 2020
0 1877

„FDA и демократите не искаха да постигна победа с ваксината преди изборите и вместо това резултатите излязоха пет дни по-късно. Точно това повтарях!“, написа американският президент в Twitter.

Американският президент Доналд Тръмп обвини Агенцията за контрол на храните и лекарствата и демократите, че не са позволили на фармацевтичната компания Pfizer да обяви обнадеждаващите резултати от ваксината срещу Covid преди президентските избори. Според републиканеца – ходът им е бил политически, защото не са искали заслугите да му бъдат приписани. 

Тръмп обвини демократите, че умишлено са забавили новината за ваксината на &#8220;Pfizer&#8221;, за да му попречат на изборите

Няколко дни след като Джо Байдън бе определен за победител в битката за Белия дом, Pfizer и германската BioNTech, които работят заедно, обявиха, че ваксината им срещу Covid-19 е с над 90-процентова ефикасност и дадоха надежда на света.

Добра новина: Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer даде над 90% ефективност

От Pfizer научиха резултатите в неделя, а според информацията, предоставена от компанията, Агенцията за контрол на храните и лекарствата не е имала нищо общо с решението ѝ да ги обяви.

Всяко проучване на ваксина се наблюдава от независим „борд за безопасност“, съставен от учени и статистици, които нямат връзка с разработчиците на ваксината.

Това е и тезата на Джон Бъркарт – вицепрезидентът на отдела на Pfizer, отговарящ за безопасността. Според него изявлението на фармацевтичната компания не е свързано по никакъв начин с президентските избори. Изпълнителният директор Албърт Бурла сподели пред CNN, че обявяването на резултатите няма нищо общо с политиката.

Според американският президент обаче, от Pfizer и “другите” не са имали смелостта да го направят преди изборите. “FDA трябваше да анонсират ваксината по-рано не в името на политически цели, а за спасяването на човешки животи”, написа още той в Twitter.

Няколко републиканци подкрепиха тезата на президента за „закъснелите“ резултати на Pfizer.

„Демократите продължават да се държат така, все едно президентът Тръмп не беше човекът, доставил ни тази ваксина. Последното, което могат да направят, е да празвуват. Защото е факт, че тази администрация показа начин да се победи Covid-19. Но не – отляво идва само омраза“, написа конгресменът от Тексас Рони Джаксън.

„Огромна новина: Благодарение на обществено-частното партньорство, инициирано от президента Доналд Тръмп, Pfizer обяви, че тестовете на ваксината са ефективни и тя е предпазила 90% от доброволците“, написа вицепрезидентът Майк Пенс в Twitter.

Ваксината е разработена заедно с германската BioNTech и се очаква да бъде одобрена от европейските регулатори до края на годината. ЕК обяви планове да подпише договор за доставка на 300 млн. дози, когато е готова. В средата на ноември двете компании ще кандидатстват за одобрение в САЩ.

Източник: Булевард България, Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции