<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78168" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Space X изстреля...

Тръмп смятал да нанесе военен удар срещу Иран в последните седмици на президентството си

18 Ноември 2020
0 1028

В последните седмици на президентството си Доналд Тръмп е обсъждал варианти за военен удар срещу Иран, за да спре неговата набираща сили ядрена програма, пише Mediapool, цитирайки американския всекидневник New York Times.

Ключови лица в неговата администрация обаче успели да го разубедят, като го предупредили, че една такава атака може да ескалира в по-широк международен конфликт.

Какво става с броенето в САЩ, докъде са делата за измами на Тръмп и какво следва нататък

Тръмп събрал екипа си в Овалния кабинет в Белия дом в четвъртък и попитал дали може да нанесе удар срещу главния ирански ядрен комплекс в Натанз. Това станало ден след като Международните инспектори от МААЕ докладвали за значително увеличение на иранските запаси от ядрен материал, съобщават сегашни и бивши служители от администрацията, цитирани от вестника.

AP Photo/Evan Vucci

Редица от ключовите хора в президентския екип – включително вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секетар Майк Помпейо, и. д. министърът на отбраната Кристофър Милър и председателят на комитета на началник-щабовете ген. Марк Мили – посочили, че всякакво нападение срещу Иран – ракетно или кибератака, може да има твърде опасни последици и да се разрасне до по-голям военен конфликт.

Тръмп обаче може би продължава да търси начини за удар по ирански обекти или съюзници, включително и срещу проирански милиции в съседен Ирак, съобщили същите източници.

В сряда вечерта, часове преди срещата в Овалния кабинет, по-малка група съветници по националната сигурност се събрала, за да обсъжда как да се постъпи с Иран. От Белия дом няма коментар по въпроса.

Според New York Times, един удар срещу Иран може да се посрещне зле от електората, подкрепящ Тръмп, и може да отрови отношенията с държавата така, че да направи много по-трудно за новоизбрания президент Джо Байдън да съживи ядреното споразумение с Иран, както самият той обеща.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции