<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79498" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекар от "Пир...

Тръмп ще забрани САЩ да дават ваксини срещу Covid-19 на други страни

08 Декември 2020
0 1290

Президентът Доналд Тръмп ще подпише указ, който ще забрани предоставяне на други страни на ваксини срещу Covid-19, разработени по поръчка на правителството на САЩ, докато достъп до тях не получат всички американски граждани, предава bTV. Новината дойде от високопоставен служител на Белия дом.

Тръмп, който е подложен на остри критики за справянето си с епидемията от коронавируса, търси начин да си припише заслуга за бързото разработване и доставяне на ваксина. Президентът, дошъл на власт под мотото “Америка на първо място”, и неговият екип искат да покажат, че тази политика важи и при доставянето на ваксини, добавя агенцията.

Тръмп ще забрани САЩ да дават ваксини срещу Covid-19 на други страни

Според служителя, пожелал анонимност, в указа ще бъдат посочени условията, при които американски правителствени агенции ще помагат на други страни с доставки на ваксини. За днес е насрочена среща в Белия дом с представители на фармацевтични компании, на която Тръмп щял да подчертае, че борбата с пандемията в САЩ трябва да има приоритетно значение.

Междувременно американски медии съобщиха, че две водещи компании – Pfizer и Moderna, чиито ваксини се очаква да бъдат първите, одобрени от здравните власти, са отклонили поканата от администрацията за утрешния т.нар. “Covid съмит” в Белия дом.

Повече от 2400 души са починали от Covid-19 в САЩ за денонощие (видео)

От преходния екип на новоизбрания президент Джо Байдън, който ще смени Тръмп на 20 януари, казаха, че не са поканени на срещата.

Очаква се на нея Тръмп и други служители на сегашната администрация да фокусират вниманието върху информирането на обществото за ваксинационния план и ваксинационната кампания, която предстои да започне в САЩ.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции