<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81361" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Какво става с...

“Трябваше да отменим Коледа”: Британските клиники са пред колапс

10 Януари 2021
0 1206

“Още преди Коледа трябваше да връщаме пациенти, защото нямахме достатъчно легла”, разказва 33-годишната детска медицинска сестра Бет Уолмсли. Отскоро тя се грижи и за възрастни, за да помага на претоварените си колеги, пише Дойче веле.

Новият щам на коронавирус буди сериозна тревога във Великобритания, особено на фона на недостигащите свободни легла и недостатъчния персонал в болниците. 

Борис Джонсън обяви пълно затваряне на Великобритания до средата на февруари

Страната влезе в третата си национална карантина. Британците могат да напускат домовете си само по неотложни причини, като посещение при лекар или за да отидат на работа. Но според Бет Уолмсли реакцията е закъсняла: „Коледа трябваше да бъде отменена още през октомври, трябваше да има пълно затваряне, а правителството трябваше да организира интензивна ваксинация“, казва тя и добавя: “Ако бяхме направили това, можехме да започнем тази година съвсем различно.”

Хиляди в болница само за седмица

“Достигаме до момента, в които всички легла ще бъдат заети”, предупреди Крис Хопсън от британската Национална здравна служба. Затова в момента се водят разговори с домовете за възрастни, които могат да осигурят допълнителни легла. “Ситуациятаса влошава изключитело бързо”, заяви Хопсън пред BBC.

“В последната седмица 5000 нови пациенти с Covid-19 са приети в болниците”. Това число отговаря приблизително на пълния капацитет на 10 лечебни заведения. В медиите на Острова се разпространи вътрешен документ на Националната здравна служба, според който още на 19 януари ще липсват около 1500 легла. При най-лошия сценарий недостигът на легла може да достигне 4400.

В момента над 30 хиляди пациенти с коронавирус се лекуват в британските болници. За първи път от април насам броят на починалите за денонощие надхвърли 1000.

Откриха нова, още по-опасна мутация на коронавируса. И пак във Великобритания.

Мутиралият вирус е проблем не само за Великобритания

Новият щам на болестта тревожи както британското общество, така и Световната здравна организация, която призова европейските държави да предприемат по-решителни действия срещу настъплението на вируса. Регионалният директор на СЗО Ханс Клуге настоя да бъде ускорено прилагането на вече наложените мерки, като носенето на маски и ограничаването на контактите.

Великобритания: още през този месец ще има недостиг на хиляди болнични легла
Великобритания: още през този месец ще има недостиг на хиляди болнични легла

Началникът на канцеларията на германския канцлер Хелге Браун също бие тревога: “Ако на фона на бързото настъпление на заразата мутациите се разпространят, ще бъде много трудно да овладеем ситуацията”, каза той пред “Ройтерс”. Институтът “Роберт Кох” вече е потвърдил четири случая на новия щам на територията на Федералната република. Ако новите инфекции стигнат 15 хиряди, 25 хиляди или дори повече, тогава вече проследяването на веригите на заразяване и случаите на инфектиране с мутиралия вирус ще се окаже невъзможно, предупреди още Браун.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции