<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81774" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксините: не...

Туркменистан още не признава, че има Covid-19, но използва билка срещу “белодробно заболяване”

15 Януари 2021
0 1466

Туркменистан продължава да е сред едва няколкото страни в света, които по официални данни остават незасегнати от пандемията от коронавирус, обявена от Световната здравна организация (СЗО) през март 2020, пише Свободна Европа.

Подобно на Северна Корея и някои островни държави в Тихия океан, азиатската република досега не е обявила нито един случай на заразен с Covid-19.

Ким Чен Ун се разплака по време на парад и призна провала си в ръководенето на страната

Въпреки това властите в източната провинция Лебап са инструктирали работещите в държавните институции, училищата и лечебните заведения да носят задължително със себе си аптечки, като са предвидени и глоби за неспазване на нареждането.

Освен медицински маски, ръкавици и дезинфектант, аптечките трябва да съдържат и сироп от женско биле. Тази билка има отхрачващо действие, но засега не е доказан ефект от нея срещу коронавирусна инфекция. Местните власти обаче препоръчват използването на билката срещу евентуално „белодробно заболяване“.

Президентът на Туркменистан откри огромна позлатена статуя на любимото си куче (видео)

В края на миналата година, президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов направи изявление по телевизията, в което съобщи за „големите способности“ билката да предпазва от коронавирусна инфекция. През март 2020 г. той препоръча каденето със зърнеш и дори яденето на паста с черен пипер като мерки за превенция. Училищата пък бяха инструктирани да включат в учебните си програми книгата на президента „Лечебните растения на Туркменистан“.

Независимо, че Бердимухамедов е с медицинско образование, страната провежда системна политика на отричане по отношение на пандемията от Covid-19. Споменаването на думата „коронавирус” в медиите дори беше забранено, а мерките за превенция бяха въведени едва след посещение на мисия на СЗО през миналия юли. Нуждата от носене на маски обаче беше публично обяснена с високата концентрация на прахови частици във въздуха, а не с опасността от заразяване.

Екипът на СЗО най-после пристигна в Ухан, за да разследва произхода на коронавируса

През август СЗО изрази загриженост заради увеличаването на случаите на пневмония със симптоми, подобни на Covid-19 в Туркменистан и безуспешно призова местните власти да започнат масово тестване за вируса. Независимо от признаците за огнища в затвори, училища и високия брой на заразени в съседните страни, ръководената от Бердимухамедов страна продължава да отрича, че е засегната от пандемията.

Видео от откритата в столицата на Туркменистан златна статуя на любимото куче на президента Бердимухамедов можете да си припомните горе.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции