<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88090" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Байдън към Ер...

Турция извика посланика на САЩ заради признаването на арменския геноцид

25 Април 2021
0 1939

Външното министерство на Турция е извикало посланика на Съединените щати, за да му връчи протестна нота заради изказването на президента Джо Байдън, с което той признава убиването на милион и половина арменци от Османската империя през 1915 година за геноцид, пише bTV, позовавайки се на Reuters.

Зам.-министърът на външните работи на Турция Седат Йонал е уведомил посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно основание.

„Анкара я отхвърля, смята я за неприемлива и я осъжда по категоричен начин“, пише в съобщението от ведомствот, като се посочва, че изявлението на Байдън нанася „рани на двустранните отношения, които трудно ще бъдат заличени“.

Снимка: AP

Джо Байдън е първият президент в американската история, който нарече историческите събития от Първата световна война “геноцид”, вместо внимателно формулираните изявления на Белия дом през десетилетията, описващи ги като “Мец Йегерн” (“Голямо зло”). Байдън направи историческото си изказване тъкмо в Деня за възпоминание на жертвите на арменския народ през 1915 година.

Байдън към Ердоган: Ще признаем кланетата на арменци през 1915 г. за “геноцид”

Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на Байдън. Според държавния глава Армен Саркисян постъпката на американския президент е „мъжествена и въодушевяваща“.

Хиляди арменци бягат и палят домовете си след примирието в Нагорни Карабах (видео)

Президентите на Азербайджан и Турция са разговаряли по телефона след изявлението на Байдън. Според Илхам Алиев решението на Вашингтон е „историческа грешка“.

„Това нанася сериозен удар по зараждащата се в региона тенденция за сътрудничество“, казва още Алиев.

„Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна“, казва в посланието си до арменския патриарх в Истанбул президентът Реджеп Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че „никой не може да дава на Турция уроци за собствената й история“.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции