<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=71339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Катастрофалн...

Турция и Гърция са пред военен конфликт заради един малък остров (видео и снимки)

14 Август 2020
0 2967

Турция и Гърция изпратиха военни кораби в източно Средиземно море след като турски кораб се отправи на проучване на газови находища край малък остров в гръцки териториални води по-рано, предават световните агенции.

Ситуацията възобнови стари спорове между двете държави-съюзнички в НАТО за морските им граници.

Конфликтът се изостри допълнително, след като Франция обеща да засили военното си присъствие в региона и по този начин стана поредната натовска държава, която се намесва.

Турция и Гърция са пред военен конфликт заради един малък остров (видео и снимки)
Френски и гръцки кораби на учение. Снимка: Reuters

Става въпрос за остров Мегисти, който се намира в близост до бреговете на Турция, но според Конвенцията на ООН по морско права UNCLOS от 1982 година попада в екслузивните икономически зони на Гърция.

Анкара отдавна оспорва това право на Гърция, като в продължение на десетилетия заявяваше, че няколко гръцки острова в близост до турския бряг не могат да претендират за големи екслузивни икономически зони, тъй като по този начин сериозно намаляват нейните собствени.

Подобен конфликт върху наличните газови резерви съществува между двете държави и за находищата на остров Кипър, който е разделен от 1974 година.

Турция и Гърция са пред военен конфликт заради един малък остров (видео и снимки)
Турски военни кораби ескортират проучвателния плавателе съд “Оруч Реис”. Снимка: Reuters

Така турският проучвателен кораб “Оруч Реис” ще продължи операциите южно от гръцкия остров Мегисти, близо до турския бряг, до 23 август, заяви Ердоган в четвъртък, независимо от предупрежденията на Атина.

Миналата година Турция подписа оспорвано споразумение с подкрепеното от ООН правителство в Либия, очертаващо морските територии на двете страни, в които те могат да извършват сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Маркираният район се препокрива с гръцкия остров Крит между Турция и Либия.

Гърция и други средиземноморски страни като Египет се противопоставят на споразумението. След като напрежението достигна върха си през юли, то бе намалено с помощта на посредничеството на германския канцлер Ангела Меркел, а Турция се съгласи да отложи сондажните дейности.

В началото на август Гърция и Египет подписаха споразумение, което очертава техните ексклузивни икономически зони в Средиземно море. То се застъпва със зоната, за която имат претенции Турция и Либия и това провокира Анкара да възобнови сондажите.

Турция и Гърция са пред военен конфликт заради един малък остров (видео и снимки)
“Оруч Реис”. Снимка: EPA

Турция е силно зависима от вноса на енергия и от дълго време изразява недоволство от това, че е изключвана от разговорите за експлоатация на ресурси в района.

В изявление пред партията си в Анкара в четвъртък, цитирано от DPA, турският президент Реджеп Ердоган заяви:

“Бяхме предупредили Гърция, че ако посегнат на нашия “Оруч Реис”, ще платят видсока цена. И днес те получиха първия ни отговор.”

Видео: Ruptly

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции