<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78715" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте 9 смуща...

Турция премълчава по 40 000 нови инфекции от Covid-19 на ден?

26 Ноември 2020
1 465

Турция е в плен на втората вълна на пандемията. От началото на ноември броят на новозаразените с коронавирус е нараснал значително. В сряда министърът на здравеопазването Фахретин Коча за първи път назова броя на положителните тестове: в цялата страна в момента общият брой на заразените и болните е 28 352, пише Дойче веле.

До този вторник министърът съобщаваше в Туитър само броя на новозаразените, лекувани в болници. Така например данните от вторник вечерта бяха: “7381 нови инфекции, от които 4543 тежко болни”.

Забраняват пушенето на открито в Турция, за да не си махат пушачите маските (видео)

Частичен локдаун заради Covid-19

Седмица преди това в турските болници са били лекувани два пъти по-малко пациенти с Covid-19. Заради покачващия се брой на заразените още миналия уикенд турското правителство наложи частичен локдаун: ресторантите и кафенетата в страната отново са затворени; възрастните над 65 години имат право да напускат домовете си само между 10 и 13 часа в работните дни от седмицата, а младите хора под 20 години – между 13 и 16 часа. На всички останали възрастови групи им е позволено в събота и неделя да излизат навън само във времето от 10 до 20 часа.

За възрастните хора важат особено тежки правила
За възрастните хора важат особено тежки правила

Ограниченията са замислени така, че възможно най-малко да пречат на трудовия делник и потреблението, т.е. да не нарушават нормалния ритъм на турската икономика.

Сигналът е ясен: по-строгите мерки трябва да покажат на населението, че турското правителство се отнася сериозно към пандемията. През последните месеци обаче имиджът му на кризисен мениджър пострада сериозно заради съмненията, че здравното министерство крие истинските размери на пандемията.

Така например през септември стана ясно, че от началото на пандемията властите са обявявали не всички случаи на положителни тестове за Covid-19, а само броя на пациентите, лекувани в болници. А това означава, че реалният брой на новозаразените е много по-висок от официално обявявания от правителството.

Особено данните, огласявани от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който е от опозиционната Републиканска народна партия (CHP), подхранват съмненията. Така например той съобщи, че само в понеделник в Истанбул във връзка с Covid-19 са починали 186 души. Малко преди това здравното министерство беше обявило, че в цялата страна починалите от коронавирус на този ден са 139.

Кметът на Истанбул е разтревожен. “Сън не ме хваща”, казва той. “Обикновено през ноември погребваме дневно между 180 и 190 души. Сега обаче доближаваме 450.” Директорът на гробищните паркове в района на Истанбул Айхан Коч тези потвърди тези данни пред ДВ: “През последните две седмици имаме експоненциален ръст на погребенията. Те са вече над 400 на ден”.

Болниците в Истанбул са пълни
Болниците в Истанбул са пълни

“Положението сега е по-сериозно, отколкото по време на първата вълна през март и април”, казва Осман Елбек, който работи в частна болница за белодробни и гръдни болести. Той и колегите му рисуват тревожна картина: значителен ръст на пациентите с Covid-19 и бързо изчерпващи се капацитети на болниците, включително и на частните клиники.

300% ръст на инфекциите?

Данните на Лекарската камара (TTB) също се различават значително от официалната статистика на турското правителство. Така например миналата седмица Камарата обяви 300 процента ръст на заразените през ноември спрямо октомври, което означава над 47 600 нови инфекции средно на ден. За тази статистика са събрани данните от 1270 лекарски кабинета в 73 различни града в страната. Ако тези числа са верни, то турското правителство премълчава по около 40 000 нови инфекции на ден.

Чиджем Арслан от Лекарската камара е убеден, че при този ръст на пациентите скоро ще бъде въведен и триаж за болните от Covid-19. Той е колегите му призовават за налагане на пълен локдаун в Турция – най-малко за две седмици, а още по-добре за цял месец.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции