<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80276" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България ще к...

Турция със строги мерки срещу Covid-19 и амбициозен план за ваксинация (видео)

18 Декември 2020
0 487

Мерките срещу коронавируса в Турция са строги, но се спазват – има движение по улиците, но всички са с маски, защото това е задължително навсякъде. Има и вечерен час – след 21 ч. турските граждани не могат да излизат навън, пише bTV. Това важи и за почивните дни, но целодневно.

Всички туристически обекти са отворени за посещение, но никъде не може да се седне за обяд или да се изпие кафе – може само да се поръча за вкъщи. Туристите могат да седнат в ресторант или бар само в хотела, в който са настанени, като се спазват строги противоепидемични мерки.

В Турция пандемията е извън контрол?

На летищата и в хотелите се прави пълна дезинфекция, дори на багажа, а на всички обществени пространства се измерва и температурата на хората.

В края на този месец се очаква да започне ваксинация, като доставките на ваксината започват още тази седмица.

Коня е един от седемте градове, които първи ще получат ваксините. Очаква се на ден по близо милион и половина души да бъдат ваксинирани.

Това ще стане възможно, като ще бъдат сформирани медицински екипи от по трима души, като всеки епик за ваксинира приблизително 200 души на ден. Така плановете са до юни 2021 г. да има близо 65 млн. ваксинирани от приблизително 83 млн. население в Турция.

Страната е избрала китайската ваксина, но тя няма да бъде прилагана на лица под 18 години, на бременни жени или на хора, които са прекарали Covid-19 през последните шест месеца. Турците разработват и своя ваксина, която в момента се намира във втори клиничен етап от нейната разработка.

Южната ни съседка очаква българи за Нова година въпреки пандемията. Според резервациите основните предпочитани дестинации са Истанбул, Мармарис, Анталия и Кападокия.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции