Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Туск в реч на български: Председателството ще бъде резултатно като Стоичков преди 25 години (видео)
Туск в реч на български: Председателството ще бъде резултатно като Стоичков преди 25 години (видео)
Вземи EMBED
Loading the video...
01-12-18
добавено
4277
прегледа

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи на български език пожеланията си за българското председателство.

 

Туск започна речта си по време на официалното откриване на председателството, рецитирайки "Отечество любезно" на Иван Вазов. 

 

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното тържество. Като поляк, аз добре разбирам колко кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром, вие на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти", каза Туск. 

 

По-младите поколения вероятно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари
Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов", отбеляза той.

 

Туск допълни, че "историята на България е по-драматична от "Игра на тронове", макар че в нея няма дракони, но всички искат сценарият на Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. 

 

"Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте губили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион", заяви председателят на Европейския съвет. 

 

"Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите", подчерта Туск.

 

https://offnews.bg/politika/tusk-v-rech-na-balgarski-predsedatelstvoto-shte-bade-rezultatno-kato-672748.html

 

Източник: Offnews.bg