<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=90906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Световното н...

Тъмната материя се намира в друго измерение, твърдят физици

05 Юни 2021
0 754

Американски физици представиха теоретични доказателства за съществуването на специален тип сили, които обясняват свойството на тъмната материя да избягва наблюдението. Оказва се, че тя се намира в друго измерение. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of High Energy Physics, цитира ги БГНЕС.

Ново детайлно изображение на черна дупка разкри мистериозна магнитна турбуленция в космоса (снимка)

Тъмната материя се намира в друго измерение, твърдят физици

Учените изчисляват, че тъмната материя представлява около 85% от материалната Вселена. Но за разлика от обикновената материя, тъмната материя не може да бъде открита или нейните свойства да намалеят, тъй като тя не абсорбира, отразява или излъчва светлина.

Какво причинява човекът на планетата (видео и снимки)

Физици от Калифорнийския университет в Ривърсайд обясняват всичко това с теорията, че има допълнително измерение във времепространството, в което трябва да се търси тъмната материя. Тази хипотеза представлява сама по себе си вариант на теорията за самовзаимодействащата тъмна материя (SIDM – самовзаимодействаща тъмна материя) – според нея практически невидими частици взаимодействат помежду си чрез неизвестна тъмна сила, в резултат на което те спират да се държат като частици и стават напълно невидими.

Тъмната материя се намира в друго измерение, твърдят физици

“Живеем в океан от тъмна материя, но знаем много малко за това какво може да бъде тя. Знаем, че съществува, но не знаем как да я търсим и не можем да обясним защо не я намираме там, където очакваме”, твърди в прессъобщение ръководителят на изследването, физикът и астрономът Филип Танедо.

“През последното десетилетие физиците установиха, че взаимодействията на тъмната материя се контролират от скрити тъмни сили. Те могат напълно да пренапишат правилата за това как човек трябва да търси тъмната материя”, информират учените.

Авторите доказват, че действието на тъмните сили, поради което частиците се привличат взаимно или се отблъскват, може да бъде описано с помощта на математическата теория за допълнителните измерения.

“Наблюдаемата Вселена има три измерения. Предполагаме, че може да има четвърто измерение, което само тъмните сили “знаят”. Допълнително измерение може да обясни защо тъмната материя толкова добре се скрива от опитите ни да я изследваме в лаборатория”, казва ученият.

Изследователите отбелязват, че макар допълнителните измерения да изглеждат екзотична идея, всъщност това е добре известен математически трик за описване на триизмерни квантово-механични полета, които не съдържат обикновени частици. В математиката това се нарича холографски принцип. Смята се, че не е подходящ за описване на природни системи.

Ключовата особеност на теорията, предложена от авторите, е, че частиците на тъмната материя се описват като континуум – безкрайно количество от различни маси. Според авторите предишните модели на тъмната материя се основават на теории, които имитират поведението на видимите частици. Но в реалния свят няма аналози на тъмните сили и реалната материя може да не взаимодейства с тях.

Източник: БГНЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции