<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73244" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Политическа ...

Убийство на мъж при полицейски арест в Колумбия предизвика вълна от сблъсъци

10 Септември 2020
0 1229

Видео от полицейски арест на 46-годишен мъж, който бива измъчван от полицаи, докато се моли да го оставят на мира предизвика вълна от протести и сблъсъци в колумбийската столица Богота, пише BBC.

Мъжът е бил арестуван за неспазване на социална дистанция, докато пиел с приятели и по-късно откаран в болница, където и починал.

По местни данни най-малко петима са загиналите при сблъсъците в Богота, като не се уточнява броя на ранените. От полицията са съобщили за 30 ранени полицаи.

Стотици демонстранти влезнаха в стълкновения с полицаите пред управлението, в което е бил задържан Хавиер Ордонйес. Бунтове е имало още в редица градове на страната, включително и във втория по брой на населнието град Меделин. Около 40 малки полицейски управления са били подложениа на атака от демонстрантите, като 17 от тях са били напълно изгорени.

Близки до жертвата разказват, че в нощта на убийството му, са пиели в дома му, когато им свършил алкохолът. Излизайки навън да си донапазаруват, мъжете се натъкнали на полицаи, които ги обвинили, че не спазват социална дистанция и пият по улиците. Не е ясно как това е довело до ареста на Ордонйес, но видео, разпространено в мрежата, показва как мъжът е повален на земята от двама полицаи, докато той им се моли и в това време се чува звук като от електрошок.

Арестуваха полицай, заснет да използва електрошок върху чернокож, без да е предизвикан (видео и снимки)

Двамата полицаи са временно отстранени. Министърът на отбраната Карлос Холмс Трухийо заяви, че ще има вътрешно разследване на инцидента. Случаят се разследва и от прокуратурата.

Снимки: EPA, Reuters

Видео: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции