<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78558" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Масово бързо ...

Увеличават заплатите на всички лекари, сестри и санитари

24 Ноември 2020
0 1628

5,3 млрд. лв., или с почти 600 млн. лв. повече, отколкото през 2019 г., ще разполага Националната здравна-осигурителна каса (НЗОК) през следващата година. Това реши днес окончателно Народното събрание. Депутатите гласуваха бюджета на касата на второ четене, пише Клуб Z

Дебатите преминаха изключително вяло, а разисквания реално се водеха единствено между отделни членове на опозицията от БСП и ДПС. Нито един представител на ГЕРБ или “Обединени патриоти” не взе думата нито веднъж, никой не се опита да защити идеите на управляващите, въпреки че през това време мнозинството ударно отхвърляше всички предложения на другите партии. Единственото различно изказване, не от БСП и ДПС, дойде от Веселин Марешки, който опита да защити идеята на “Воля” за безплатни лекарства за деца под 14 години и за хора над 65 години. Очаквано, тя не бе приета. 

В България лекари има. Проблемът е друг

Най-голямата новина от днес е финалното приемане на предложението за допълнително увеличение на заплатите на лекари, медицински сестри и санитари по времето на извънредната епидемиологична обстановка. Лекарите ще взимат 600 лв. отгоре, сестрите – 360 лв., а санитарите – 120 лв. на месец. При повишението за лекарите обаче има условие – да не взимат в момента брутна заплата, надвишаваща 5000 лв. на месец. 

Мярката ще струва на хазната нови 237 млн. лв., които ще бъдат трансферирани от централния бюджет. Тези пари ще се изплащат на всички лекари, сестри и санитари, за разлика от вече известните ни бонуси от по 1000 лв., които отиват при заетите на първа линия в борбата с коронавируса. 

От бюджета на НЗОК здравноосигурителните приходи, заложени в бюджета за догодина, са в размер на 4,9 млрд. лв., от които 3,2 мрлд. лв. са от здравноосигурителни вноски и 1,7 мрлд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2021 г. са разчетени с ръст от 246 млн. лв. спрямо миналата година. 

Парите за болниците се увеличават с почти 383 млн. лв. и достигат 2,645 млрд. лв.

Увеличават заплатите на всички лекари, сестри и санитари

Осигурителната здравна вноска остава 8%.

През 2021 г. се предвижда МЗ ежемесечно да предоставя трансфер към НЗОК, с общ годишен размер 83 400 000 лв., за дейности извън задължителното здравно осигуряване. Проектът на бюджет на НЗОК за 2021 г. създава стабилна финансова рамка за функционирането на системата в условията на епидемична обстановка.

На практика има повишение на бюджета на касата от 7%, което е по-малко от ръста на бюджета за 2019 г., когато той бе 9% спрямо предходната година.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции