<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85222" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: С близо 400 душ...

Увеличават се сигналите до Спешна помощ, както и броят на медиците, заразени с Covid-19 (видео)

11 Март 2021
0 321

„За денонощие вече имаме около 1000 сигнала, което е много на фона на кадровия дефицит” каза говорителят на Спешна помощ – София Катя Сунгарска в предаването “Здравей, България” по NOVA.

По думите ѝ броят на спешните повиквания в понеделник и вторник се е увеличил с около 100-150 спрямо същите дни от предходната седмица.

Увеличават се сигналите до Спешна помощ, както и броят на медиците, заразени с Covid-19 (видео)

“Притеснителното е отношението на хората, поведението е малко странно. Говорих с колеги, като че ли през цялата година сме в двете крайности на мненията. Идват пациенти, които получават паник атаки от страх, а други се държат, все едно са безсмъртни ”, смята тя.

Лекари от Спешна помощ искат затваряне на заведенията: “През ноември вече участвахме в този филм!” (видео)

В същото време началникът на Спешното отделение в „СофияМед” д-р Иван Христов сравни ситуацията от началото на седмицата като „същински ад”.

Увеличават се сигналите до Спешна помощ, както и броят на медиците, заразени с Covid-19 (видео)

„Минаха към 30 пациента в много тежко състояние. Леглата бяха свършили. Хората идват в по-тежко състояние. Те са с голямо засягане на белия дроб и ниска сатурация. Това налага бързо приемане в Реанимация. Голяма част от пациентите смятат, че вкъщи ще се излекуват по-лесно. Прави впечатление, че британският вариант на вируса преминава много по-тежко”, заяви той.

С близо 400 души нараства броят на хоспитализираните за денонощие

„Да не забравяме, че и персоналът е на предела на силите си. Лекарите бяхме 14, в един момент останаха двама, които изнемогваха и на 24 часа даваха дежурства. Целият персонал преминаха през това заболяване. Имаме колеги, които се разболяха два пъти. Почина санитарка на 40-години, друга колежка прекара вируса много тежко и в реанимация, оцеля по чудо. Всички преминахме през тази ситуация, която беше много тежка”, разказа д-р Христов.

Той препоръчва да се започне спорт, ако забележим, че сатурацията ни е ниска. Самият лекар е започнал бокс, за да поддържа дробовете си. Медикът препоръчва и да взимаме превантивни мерки, да приемаме витамини. Масовата ваксинация също е сред мерките, които според д-р Христов ще помогнат на страната да се справи с тежката ситуация.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции