<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=95173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Конър Макгре...

Удължават извънредната епидемична обстановка

28 Юли 2021
0 1245

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 август 2021 г. Това става с решение на МС.

По данни на Световна здравна организация към 18.07.2021 г., общият брой на случаите на Covid-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица, е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.

Проф. Кантарджиев: Това е последната спокойна седмица по отношение на коронавируса

В световен план, към 20.07.2021 г., България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от Covid-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г.

До 18.07.2021 г. в България с първа доза ваксина срещу Covid-19 е обхванато едва 18,1 % от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс – 16,2%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

Проф. Огнян Кунчев: “Ако не се държим прилично, ни очаква Covid вълна като в Индия” (видео)

Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас.

Основна противоепидемична мярка в борбата със заразните заболявания е ваксинопрофилактиката, поради което от значение е да се подобри информираността на лицата от различните възрастови и социални групи за ползата от ваксинация и свързаната с това възможност да предпазят своите близки от Covid-19.

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции