<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=58328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Няма да има н...

Удължават срока за плащане на сметките за ток (видео)

16 Март 2020
0 693

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни заради извънредното положение. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет в понеделник, пише Нова телевизия.

Електроразпределителните дружества отлагат плановите ремонти по мрежата, като ще се предприемат дейности само при аварайно спиране на мрежата. Екипи на ЕРП-тата ще следят за правилното функциониране на агрегатите за резервно захранване на болниците.

“Работата в центровете за разплащания се преустройва. Помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора”, каза още министърът и призова потребителите да задават въпросите си на телефоните и мейлите за контакт със съответните дружества.

На въпрос за налагането на мораториум върху плащанията на сметки Петкова заяви:

“Популизмът може да стане по-страшен от вируса. Това е рискова стъпка, която ще доведе до сериозно напрежение и междуфирмена задлъжнялост. След месец-два битовите потребители ще имат да плащат няколко сметки накуп”, категорична бе тя.

КРИБ предложи на правителството 16 мерки за облекчаване на бизнеса

„Дали сме указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показанията на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите”, заяви регионалният министър Петя Аврамова. И уточни, че мярката ще е в сила до 29 март.

На ВиК операторите са дадени указания за това потребителите да могат сами да направят отчет на водомерите си и да ги съобщят по телефона или онлайн. Където няма самоотчет, ВиК операторите ще могат да залагат служебни резултати, съобразени с отчетите от предишни периоди.

Опашките пред магазините продължават, на много места не се спазват мерките за безопасност (видео+коментарът на “Господарите”)

Що се отнася до заплащането, от министерството препоръчват на потребителите да използват електронен път. До касите пък ще има пропускателен режим, за да не се струпват много хора. Помещенията ще се дезинфекцират, а служителите ще бъдат оборудвани с предпазни средства. Всички електронни услуги на регионалното министерство ще бъдат изпълнявани, като ще се заложи на електронен обмен на информация, обясни министър Аврамова.

Източник: Нова телевизия

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции