<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67407" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ангел Кунчев:...

Удължава се извънредната епидемична обстановка до 15 юли (видео)

24 Юни 2020
0 11492

„Ако не се спазва правилото по 1000 души в сектор, ще затворим стадионите за публика.“ Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

„Безспорно мерките, които въведохме, имат резултат за здравето на хората. Ние поетапно отворихме всичко. Умолявахме само за едно – да се спазва дисциплина. Бяхме единствените, които дадоха възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпаха се без маски. Затова има рестрикцията по 1 000 души на сектор. Но и това не се спазва. Ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно, като се направи жест, не се отчита. Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните, за вътрешната дисциплина да спазваш определените правила“, допълни той.

Отново скок: 130 случаи на коронавирус у нас за денонощие, общият брой надмина 4000

Министър-председателят отбеляза, че няма поле за подигравки за връщането на маските, а това е било направено само заради увеличаващия се брой заболели с коронавирус.

„Понеже доста хора отидоха в Гърция на почивка, казват, че всеки сервитьор носи маска шлем, а глобата е 5 000 евро“, посочи той.

Борисов подчерта, че наред със заболелите, се увеличава и главоломно броят на оздравелите.

„Третираме заболелите с най-добрите медикаменти, на това се дължат добрите резултати“, допълни той.

„Приехме решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли“, съобщи на заседанието министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той добави, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000.

„Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100. Това показва, че имаме повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавирус. Има увеличени и на броя на заразените лица медицински персонал – 371 човека, това са лекари, санитари, медицински сестри, фелдшери, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия в лечебните заведения, за да ги съхраним“, допълни той.

Ананиев подчерта, че нови или стари тежки мерки, няма да се въвеждат, а ще се заложи на тези, които се прилагат и сега.

„Това е забрана за влизане на територията на страната, хигиена на ръцете, физическа дистанция, дезинфекция, носене на маски на закрити обществени места и дистанционна форма на работа. Ограничаване на събирането на групи хора. Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват“, каза здравният министър.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Hitur Petur

    24 Юни 2020

    Грешка в кометара ми.Исках да кажа АМ Струма

Покажи всички Скрий

Реакции