<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68405" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гърция затво...

Удължават извънредната епидемична обстановка, засилва се контролът по спазване на мерките (видео)

06 Юли 2020
0 12110

“Взехме решение да продължим извънредната епидемична обстановка с две седмици до края на месец юли.” Това каза на пресконференция на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Правим го, за да се запази моята възможност, в зависимост от развитието на епидемичната обстановка да издавам заповеди, с които да създадем условия за намаляване на нивото на разпространение на коронавирус“, уточни той.

Само 63 нови случая на Covid-19, но от направени под 1000 теста, още 5 души починаха

Ще бъде засилен и контролът за спазване на мерките в цялата страна. Днес или утре със заповед на здравния министър ще бъдат определени и страните, гражданите на които ще могат да влизат в България, както и тези, които ще могат да влязат, но ще бъдат под 14-дневна карантина.

Удължават извънредната епидемична обстановка, засилва се контролът по спазване на мерките (видео)

От областните щабове ще се изисква да засилят контрола и при необходимост да въвеждат засилени мерки в съответния регион.

„Препоръчваме да се намалят до минимум масовите мероприятия”, каза министър още Ананиев.

Той каза още, че български екип е много близо до откриването на лекарство за коронавируса.

Удължават извънредната епидемична обстановка, засилва се контролът по спазване на мерките (видео)

“Засега има наблюдения, но не медицински доказателства, че коронавирусът е станал по-слаб и води до намаляване на смъртността”, каза на пресконференцията директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

„Изходът от заболяването до голяма степен при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, при тях от голямо значение е възрастта и общото състояние на човека. Колкото по-леко заболяване причинява даден вирус, той е по-лесно изменчив и не може да причини клинична картина, която е еднаква за всички. Това заболяване не е толкова смъртоносно и затова зависи от гостоприемника“, обясни той.

“Имаш ли положителен тест в регистрирана в България лаборатория, значи си положителен. 5 резултата в други лаборатории, посочени от теб, нямат никакво значение. В тази държава има една референтна лаборатория за проби за коронавирус”, каза още Кантарджиев.

И добави: „Ако днес съм положителен, утре отрицателен, вярното е, че си положителен. Отрицателният резултат може да е недобре взет материал. Резултатът може да е отрицателен от лошо съхраняване и транспортиране на материала и недоброжелателно взимане на материала“, допълни той.

Специалистът отбеляза още, че всеки положителен тест на заразен с коронавирус, не се брои като нов случай на заболяването в единната система.

Удължават извънредната епидемична обстановка, засилва се контролът по спазване на мерките (видео)

Началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски пък съобщи, че все още хидроксихлорохинът не е отхвърлен като лекарство за лечение за Covid-19.

“Ние никога не сме казвали, че той може да се използва в извънклинична обстановка”, уточни той.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт “Ивермектин”. Екипът, възложителят и компанията производител са български. 

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов.

“Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация”, допълни Кирилов.

Видео: Нова тв

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции