<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80225" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксинацията...

“Ужасна година”. Кралят на Швеция обяви за провал подхода на страната му срещу коронавируса

17 Декември 2020
0 714

Националната стратегия на Швеция в противодействие на епидемията от коронавирус е била провал. Това обяви кралят на скандинавската страна Карл Густаф XVI по време на традиционното си годишно телевизионно обръщение. Той обобщи изминаваща 2020 като “ужасна година”, пише Свободна Европа.

Швеция реши да не въвежда почти никакви задължителни мерки с цел ограничаване на разпространението на Covid-19, за което беше критикувана многократно. Правителството публикува насоки и не направи носенето на маски задължително. Няма наказания, ако препоръките не се спазват.

Коронавирус: Швеция се оказа лош пример

&#8220;Ужасна година&#8221;. Кралят на Швеция обяви за провал подхода на страната му срещу коронавируса

В Швеция почти няма затворени заведения, офиси и хотели, a стратегията на правителството разчита на това хората “доброволно” да си самоналожат ограничения заради чувството си на отговорност към другите и “обществен дълг”.

Потвърдените досега случаи на коронавирус в страната надвишават 350 000, а починалите са близо 8000. Болничните заведения са претоварени, пише Би Би Си.

Швеция призна, че така и нямат данни стадният имунитет да забавя Covid-19

“Аз мисля, че се провалихме. Имаме голям брой починали и това е ужасно”, заяви Карл Густаф XVI. И добави: “Хората в Швеция страдаха много в много трудни условия. Мисля за всички, които не успяха да се сбогуват с умиращите си роднини. Аз смятам, че е тежко и травмиращо преживяване да не можеш да се сбогуваш.”

В интервю за Би Би Си държавният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел коментира, че управляващите са въвели комбинация от задължителни и доброволни мерки, които “наистина вярват, че са най-доброто”. Ограничаваща забрана, например, има за събирането на повече от 8 души на публично място.

Според официален доклад на местните власти, публикуван по-рано тази седмица, стратегията не е успяла да предпази хората в домовете за възрастни, за което правителството пое отговорност. Над 90% от всички смъртни случаи, свързани с Covid-19 в Швеция, са хора на над 70-годишна възраст, а половината от починалите са живеели в старчески домове.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции