Уникалната държава, в която няма кой да глоби ДПС за агитация на турски

25 Юни 2015
44 20434

След поредица от материали, гонитби, протести, а накрая и Златен скункс едва склонихме ЦИК да се съставят актове областните управители на няколко града да наложат глоби на Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов за предизборна агитация на чужд език.

 

Какво обаче се случва, в момента, с тези санкции?

 

Заради агитация на турски областната управа на Велико Търново налага санкция на Местан за 2000 лв. След това Местан обжалва наказателното постановление, а още през април Районният съд в Павликени го отмени като незаконосъобразно.

 

В решението на съда четем, че Председателят на ЦИК не е изпълнил стриктно изискванията, като не е поканил надлежно нарушителя за съставянето на акта и затова съдът отменя глобата.

 

Да не би в ЦИК да им е било за първи път да издават акт? Защото не са спазили елементарните законови норми, които са написани от ясно по-ясно.

 

Местан все още не е пожертвал живота си, но жертва закона и беше глобен от областната управа на Пловдив със символичните 681 лв.

 

Отново последва обжалване в Районния съд на Асеновград, а там решиха да отменят глобата, защото датата на нарушението в акта е сбъркана.

 

Според съдебното решение, актът е бил съставен за агитация на език, различен от българския, състояла се на 23.09.2014 г., но след направена справка в общината, става ясно, че предизборният митинг на ДПС се е провел на 24.09.2014 г. Тоест той не е нарушил закона на 23-ти, а на 24-ти, което прави акта опорочен. Уникална държава!

 

А според съда: ''Посочването на грешна дата за извършено административно-наказателно нарушение е съществен порок, водещ до ограничаване правото на защита на наказаното лице, ДА РАЗБЕРЕ, кога е извършил деянието.''

 

Второ отменено решение след административна грешка.

 

Заради агитацията на различен от българския език, в село Подкова, е и актът на господин Хафъзов.

 

Няма абсолютно никакво съмнение, че Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов са нарушили закона, но въпреки това, те обжалваха и тези актове. След като видяхме предните случайности, няма да се учудите и на следните две решения… Съдът в Момчилград отмени глобата от 2000 лв., която лидерът на ДПС Лютви Местан трябваше да плати заради агитация на турски език.

 

Няма глоба, защото в ЦИК допускат поредната административна грешка. На 18 октомври 2014 г. Ивилина Алексиева, председател на ЦИК, е съставила акт за административно нарушение на Лютви Местан. Актът отново е съставен в отсъствие на нарушителя.

 

Това изобщо не е чудно, особено като се има предвид фактът, че председателката на ЦИК, дори не искаше да изгледа доказателствата за тези нарушения. А поредните й грешки само доказват колко си е заслужила Златния скункс!

 

Гледайте във видеото още по темата…

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции