<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29843" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Майка люлее п...

Управляващите са склонни да превърнат ″Антикорупция″ във второ МВР

28 Април 2018
0 4154

Едва окомплектована, новата комисия "Антикорупция" най-вероятно ще получи нови правомощия, които ще я превърнат на практика в структура дублираща МВР. Мediapool.bg съобщава, че нагласите сред управляващото мнозинство в парламента са да приемат искането на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев комисията му да може "поне да задържа" лица. Той даде пример с показния арест на кметицата на община "Младост" Десислава Иванчева, който е и първата подобна акция на новата мегаструктура.

 

"Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние", коментира Пламен Георгиев пред репортери в четвъртък. "Щом кварталният полицай може да задържа, защо антимафиотите да не могат", коментира депутат от управляващата коалиция, запитан дали приемат аргументите на Георгиев. В ГЕРБ смятат, че "думите на Георгиев са съвсем првадиви". Интересна подробност е, че депутатите вече наричат служителите на КПКОНПИ "антимафиоти", макар че антимафиотите всъщност са специализирана структура на МВР – ГДБОП.

 

 

Експерти предупредиха, че гласуването на подобни правомощия на КПКОНПИ е твърде рисковано. По конституция това е отговорност на изпълнителната власт, а не на измислено звено, назначено от Народното събрание, коментираха юристи пред Mediapool. "Получава се така, че комисията върши работата, а после трябва да си водят с тях полицай, за да може да задържи заподозрените", опонират народни представители от ГЕРБ, според които "функцията арест не би трябвало да е чак такъв голям проблем".

 

Алтернативата при всички положения трябва да се обмисли и да не се отхвърля автоматично, смятат те. "Сега пак ще чуем критиките – ама вие сега приехте закона, ама тя комисията сега започна да работи, пък вие ще й давате повече функции. Те обаче ще бъдат направени от хора, които не искат да се борят с корупцията", казват превантивно от ГЕРБ. Засега обаче представителите на партията се въздържат да защитят тази позиция с имената си, защото "финалното решение е на Борисов".

 

Коалиционните им партньори от Обединените патриоти също не пожелаха да коментират официално новата идея на Георгиев, но от думите им става ясно, че не биха се възпротивили. ДПС засега също нямат становище, но казват, че не виждат пречка "ако комисията трябва да арестува – да арестува″. От ГЕРБ уточняват, че въпросът ще се реши или непосредствено преди лятната ваканция на парламента, или веднага след нея: "Така или иначе ще отваряме закона за поправки, тогава ще обсъдим и възможностите за задържане".

 

Очаква се сигурните поправки, които ще бъдат направени, да са вече внесените текстове от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Християн Митев (ОП). Двамата предлагат да се даде гратисен срок до 1 декември 2019 г. общинските съветници да оправят несъвместимостите и конфликта на интереси. Според новия антикорупционен закон, който влезе в сила в края на януари, общински съветник не може да участва в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работи като прокурист, синдик, ликвидатор. На общинските съветници също така е забранено е и да са еднолични търговци, съдружници, акционери на търговско дружество, което има сключени договори с тяхната община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия. По неофициална информация се обмисля и още една поправка.

 

В момента комисията "Антикорупция" има право на оперативно наблюдение при определени случаи, резултатите от които обаче по закон не могат да се ползват като годни доказателства в процес.

 

Въпреки това практиката по случая с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева показва, че това се прави. По делото бяха представени разпити на трима служители КПКОНПИ, разказващи за обстоятелства, установени по време на наблюдение на заподозрените. Дори прокуратурата призна, че служителите на КПКОНПИ нямат такива правомощия по НПК, но са били разпитали "като граждани". Управляващите обясняват, че ще се обмисли дали с текстове в преходните и заключителни разпоредби на закона да не се узакони подобна практика. Ако това се случи, а също така ако "Антикорупция" получи правото да задържа, въпреки че въпросът е спорен конституционно, ще се окаже, че Пламен Георгиев ще управлява структура, дублираща МВР.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции