<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=63993" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск отк...

Урината на астронавтите може да бъде ключ към строенето на сгради на Луната

14 Май 2020
0 1287

Според Европейската космическа агенция, човешката урина може да се използва за създаване на “бетон” на Луната, пише The Independent.

Изследване, публикувано на 8 май, установи, че уреята – основното органично съединение в урината – може да помогне за формирането на сместа за „лунен бетон“.

Агенцията казва в изявление:

“Благодарение на бъдещите лунни обитатели, 1,5 литра течни отпадъци, които човек генерира всеки ден, могат да се превърнат в обещаващ страничен продукт за космическо проучване.”

Основната съставка е ронлив прах, открит в лунната повърхност, известен като лунен реголит.

Комбинирането на това вещество с урината би ограничило необходимото количество вода в рецептата при използване на машини, подобни на 3D принтери, за създаване на сгради. Това означава, че ще трябва да се доставят по-малко материали от Земята, докато за управлението на отпадъците също ще има по-малко ангажименти.

Надеждата е, че урината на астронавтите би могла да се използва с малки корекции на съдържанието на вода. Това е много практично и избягва необходимостта от допълнително усложняване на и без това сложните системи за рециклиране на вода в Космоса.

Източник: The Independent

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции