Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Урсула фон дер Лайен изкачи европейския връх
Урсула фон дер Лайен изкачи европейския връх
gospodari.com
07-16-19
добавено
1707
прегледа

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия (ЕК). Подкрепиха я 383 евродепутати при необходими най-малко 374 гласа, за да бъде избрана начело на ЕК. В последните часове преди гласуването все повече евродепутати сигнализираха, че ще подкрепят германската кандидатка за поста. Най-напред фракцията на либералите в ЕП обяви, че ще я подкрепи, а непосредствено преди началото на тайното гласуване изтече и информацията, че втората по големина фракция - тази на социалдемократите - също ще гласува в полза на Фон дер Лайен.

 

Преди това германската християндемократка направи много силно изказване от трибуната на ЕП, в което се представи като убедена европейка. "Всеки, който иска да направи Европа по-слаба, да прокарва разделителни линии в съюза или да ѝ отнема ценностите, ще срещне в мое лице една яростна противничка", увери Урсула фон дер Лайен. Тя подчерта, че се е родила най-напред европейка, и чак по-късно е разбрала, че е още германка и долносаксонка. Бащата на Фон дер Лайен - Ерст Албрехт - започва кариерата си като служител в европейските институции, а по-късно е избран за министър-председател на германската провинция Долна Саксония.

 

"Да живее Европа!"

 

Пред евродепутатите Урсула фон дер Лайен назова редица проекти, които смята да осъществи през 5-годишния си мандат начело на ЕК. Така например тя обеща, че до 2050 година Европа ще стане CO2-неутрална, а до 2030-а изпусканите в атмосферата парникови газове ще бъдат намалени най-малко с 50 процента.

 

Германската консерваторка обеща също да се застъпи за приемането на национални ставки за минимално почасово заплащане на труда, както и за постигането на пълно равноправие между мъжете и жените. Тя се обяви и за облагането с данъци в Европа на големите интернет-фирми и изрази безрезервния ангажимент на ЕК за спазването на правовата държавност в ЕС. "Да живее Европа" - с тези думи, произнесени на френски, английски и немски, Урсула фон дер Лайен приключи речта си, която предизвика много ласкави оценки в ЕП.

 

Първата председателка на ЕК

 

Преди две седмици 28-те държавни и правителствени ръководители от ЕС предложиха на ЕП да избере германката за следващия председател на ЕК. За първи път начело на Комисията ще застане жена.

 

Досега само веднъж германец е заемал този най-висок пост в европейските институции - християндемократът Валтер Халщайн през периода 1958–1967, но в предшественика на днешния ЕС, когато съюзът все още беше Европейска икономическа общност (ЕИО) .

 

Източник: Дойче Веле