Следва: Защо авиоком...

Успехът на сериала "Чернобил" предизвика туристически бум в Украйна (видео и снимки)

06 Юни 2019
21 5535

Успехът на минисериала на НВО „Чернобил“ за един от най-тежките ядрени инциденти в света е накарал огромен брой туристи да посетят местността около централата и града Припят, съобщава Reuters.

 

Туристически агенции в Чернобил обявиха 40% скок в продажбата на пакетите си, откакто сериалът на НВО е започнал излъчването си.

 

""

 

 

През април тази година бяха отбелязании 33 години от катастрофата в ядрената електроцентрала, след неуспешен тест на сигурността в четвърти реактор. В резултат на това облак от радиоактивни частици достига голяма част от Европа.

 

Сериалът представя събитията около експлозията, голяма част от почистването на местността около нея, както и задълбочено разследване.

 

До ден днешен районът около местността запазва облик на апокалиптична пустош, където бродят бездомни кучета, а растителността навлиза в пустеещи сгради със счупени прозорци от ескплозията.

 

 

""

 

 

В най- близкия град Припят само на 3 км от централата, който някога е бил дом на 50 000 души, днес можем да се натъкнем на призрачни гледки. Като тази на ръждясал увеселителен парк с гигантско виенско колело.

 

 

""

 

 

За да видят всичко това с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по 100 долара на човек.

 

Ярослав Йемеляненко, директор на "Чернобил тур", казва, че е очаквал подобно увеличение заради поредицата. Неговата компания предлага специална обиколка на локациите, които са пресъздадени в сериала.

 

Туристическата обиколка с автобуси започва от Киев, който е на 120 км от отцепения район. Когато пристигнат в него, туристите могат да разгледат паметниците на жертви, изоставените селища и да обядват в единствения ресторант в град Припят.

 

Част от обиколката включва и посещение на района около четвърти реактор, който от 2017 г. е покрит с огромен метален саркофаг с височина 105 метра и обгръща целия район на експлозията.

 

 

""

 

 

След посещението на саркофага на Чернобил задължително посетителите мерят нивото си на радиация в контролно-пропускателен пункт.

 

 

""

 

 

 

Източник: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции