<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83240" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намериха тял...

Вече има версия какво е предизвикало фаталното падане на Атанас Скатов на К2

05 Февруари 2021
0 7984

От екипа на експедицията за изкачването на К2, част от която бе и Атанас Скатов съобщиха, че българинът, по неизвестна причина, се е откачил от осигурителното въже и е паднал, съобщава Нова тв. Последно той се е намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу.

Намериха тялото на Атанас Скатов, загинал е след падане в подножието на К2

Тленните му останки са транспортирани с хеликоптер на пакистанската армия до близкото летище Скарду. 

“Въжето не се е късало… По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, каза Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

“Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани.Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината”, написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан.

Смъртта на Скатов настъпи при опит да покори К2, като цялата група се отказва от атаката на върха заради изключително лошо време. Инцидентът с българина станал на връщане от Лагер 3 към Базовия лагер на алпинистите.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции