<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81494" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕК може да од...

Учениците от 5 до 12 клас и студентите остават онлайн до 31 януари с някои изключения (видео)

12 Януари 2021
0 1582

Правителството разреши присъственото провеждане на практически дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, стана ясно от работно съвещание при премиера Бойко Борисов, публикувано във FB/Бойко Борисов.

Останалите занятия за учениците и студентите остават в дистанционна форма на обучение до 31 януари, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. В съвещанието участваха още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

Здравният министър докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява.

“По отношение на заболеваемостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС”, посочи Ангелов.

Отново над 100 души с Covid-19 са починали за последното денонощие

Той отбеляза, че в болниците се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база.

“Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки”, каза Бойко Борисов. Той определи като “голям плюс”, че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5 клас, за да не губят своите навици.

Премиерът добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

На съвещанието бе разгледан и ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 16 161 души.

“Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията “Модерна”. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави”, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на “Пфайзер/ Бионтех”, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на “Модерна”, а на 2 февруари – 35 000 дози на “Пфайзер/Бионтех”.

ЕК може да одобри ваксината на AstraZeneca до края на януари

“Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят”, изиска Борисов.

Шефът на болницата в Сандански не вижда проблем, че първо са се ваксинирали 20 общинари (видео)

Източник: Дневник

Видео: FB/Бойко Борисов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции