<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 20% от род...

Учениците пак ще минат онлайн, ако ситуацията с Covid-19 се влоши (видео)

11 Февруари 2021
0 1430

Мерките срещу разпространението на Covid-19 в училище няма да се променят, освен ако няма рязко увеличение на заболеваемостта сред учениците. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

“Желанието ни е за максимум присъствено обучение на учениците в училищата, но доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията с коронавируса, и доколкото не застрашаваме живота и здравето на голям брой учители, ученици и родители”, каза той.

Брифингът на Щаба: Има устойчива тенденция за увеличаване на случаите, това е начало на третата вълна (видео)

“Ако ситуацията с коронавируса се влоши, ще се откажем от графика, той не е самоцел. Ще се откажем от графика, защото целта ни е максимум присъствено обучение, а ако не се откажем, има риск, след това за повече време, повече ученици да затворим. Решаваме в движение една оптимизационна задача с неизвестни параметри, начинът да я решим е да следим на 12 часа ситуацията и да подхождаме разумно”, добави образователният министър.

Децата от предучилищната възраст и учениците от първи и четвърти клас учат присъствено от 4 януари. Седми, осми и 12-и клас се върнаха за присъствено обучение, за две седмици, в училищата от 4 февруари.

Спорен е въпросът коя среда колко допринася за увеличаването на коефициента на заразяване, каза министър Вълчев и отбеляза, че образователната система е среда на многочислено и многочасово взаимодействие.

“В момента 650 000 деца и ученици, приблизително, са в училищата и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение на вируса. Средно седем часа, в близо 35 000 класни стаи, средно по 18-19 деца или ученици са заедно, но изследванията показват, че колкото по-малки са децата и учениците, толкова по-малко, индивидуално, пренасят вируса.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции