<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74641" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Учени доказаха, че пътуването във времето е “математически възможно”

01 Октомври 2020
0 2033

Австралийски учени твърдят, че са доказали математически възможността за пътуване във времето, пише The Independent.

Физици от университета в Куинсленд са използвали математическо моделиране, за да примирят теорията за относителността на Алберт Айнщайн с класическата динамика. Сблъсъкът между тези две системи се крие зад известния недостатък на пътуването във времето, известен като “парадокс на дядото”.

Теорията на Айнщайн допуска възможността човек, използващ времеви континум, да пътува назад във времето, за да убие дядо си. Класическата динамика обаче диктува, че последователността на събитията след смъртта на дядото ще завърши с това, че пътешественикът във времето не съществува първоначално.

В своите изчисления учените се основават на пандемията от коронавируса като модел, на базата на който да проследят дали двете теории могат да съществуват паралелно. Така например, те си представят, че пътешественик във времето може да предотврати заразяването с Covid-19 на примерен пациент.

Теорията на Айнщайн допуска възможността за съществуването на пътешественик във времето, но науката за динамиката може да предпоставя, че веригата от събитията не може да бъде прекъсвана от него. Това е така, защото ако пътешественикът във времето успее да предотврати разпространението на вируса, това би премахнало първоначалната му мотивация да пътува назад във времето.

„Независимо от това, какво направите, очевидните събития ще се обновяват около вас. С други думи, независимо от действията ви, пандемията винаги ще е някъде около вас и ще дава мотивация на вашето по-младо „аз“ да се връща назад във времето и да се бори да я спре. Каквито и парадокси да създавате, събитията винаги ще се адаптират и ще изглаждат всяко несъответствие”, обобщават учените.

Covid-19 стигна 1 милион жертви, но къде стои по смъртност спрямо други болести в историята? (графики)

Изследваните математически закономерности потвърждават, че пътуването във времето на базата на свободна воля е възможно в нашата вселена и извън всякакъв парадокс.

Източник: The Independent

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции