Учени за пръв път откриха кислород извън нашата галактика

February 20, 2020
28 195
Коментари: 0

Молекули кислород са проследени до странна и далечна галактика на милиони светлинни години от Млечния път. Те са открити в галактиката Markarian 231, която се захранва от “изключително ярко” ядро.

 

Тя е далечна и непозната галактика, за която все още знаем много малко, но изглежда, че в нея съществува кислород, което ще засили нашето разбиране за необятната вселена.

 

 

 

 

„Посредством дълбоки и детайлни наблюдения на Маркарян 231, за първи път открихме емисии на кислород в друга галактика, освен нашата“, заявиха учените от Китайската академия на науките.

 

„Установената емисия на кислород е разположена в райони, намиращи се на около 32 615 светлинни години от центъра на Маркариан 231, като тя може да бъде причинена от взаимодействието между активното галактическо ядрено молекулярно течение и молекулярните външни дискови облаци”, заявиха още те.

 

Въпросната галактика е на 561 милиона светлинни години от Земята и е особено активна, образуваща нови звезди със скорост над 100 годишно.

 

Тя се захранва от централно тяло, което учените описват като изключително ярко „галактическо ядро” – свръхмасивна черна дупка с милиони до милиарди пъти по-голяма маса от Сънцето, която е заобиколена от газов диск.

 

 

 

 

Този тип галактически център произвежда потоци на материя, а изследователите провели “лова” за кислород в рамките на тези потоци с 30-метровия радиотелескоп IRAM в Испания, като наблюдавали галактиката в продължение на четири дни.

 

По-рано кислород бе открит и в мъглявината Орион, която обаче се намира в нашата галактика, а и сега учените са установили, че изобилието на кислород в Маркарян 231 е 100 пъти по-високо, отколкото в Орион.

 

Предстои други екипи от учени да работят за проверка на резултатите и да докажат наличието на кислород, а ако това бъде потвърдено, изследователите ще могат да научат много повече за това как работят галактиките, подобни на Маркарян 231.

 

 

 

 

Означава ли обаче, че с откриването на кислород сме открили и доказателства за извънземен живот? Ни най-малко.

 

Знаем, че кислородът е от съществено значение за живота на Земята, но това не е доказателство, че животът съществува в отдалечените места на космоса, а и е възможно извънземните форми на живот дори да не изискват наличието на кислород, за да живеят.

 

Имайки предвид това обаче, откритието е положителен знак, че в други части на Вселената има места, които потенциално могат да поддържат живот като нашия.

 

 

Източник: New York Post

 

 

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: