Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Учени напечатаха живо сърце на 3D принтер
Учени напечатаха живо сърце на 3D принтер
По света
04-15-19
добавено
2331
прегледа

Изследователи от Университета в Тел Авив за първи път в света отпечатаха живо 3D сърце от човешки тъкани. Това се съобщава от пресслужбата на университета, предава РИА "Новости".

 

"В понеделник професор Тал Двир, ръководител на лабораторията в Университета в Тел Авив, представи процеса на 3D-принтиране с човешки тъкани, взети от пациент. Със своя метод ученият отпечата живо пулсиращо сърце, като по този начин направи глобален медицински пробив", съобщава университетът.

 

Като част от експеримента бяха отпечатани десетки сърца. Те ще бъдат трансплантирани на животни за проверка на функционалността на органа. Размерът на сърцето е около 2,5 сантиметра, приблизително като заек. Едно такова сърце бе отпечатано за малко над три часа.

 

Учените споделят, че това изследване отваря пътя към медицината на бъдещето. През следващите 10 години с помощта на човешки тъкани и клетки ще бъде възможно всеки един орган да се принтира за трансплантация, като той ще е уникален за всеки пациент.

 

Източник: Dir.bg