Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Учени откриха вкаменелости на древна костенурка с размерите на лек автомобил
Учени откриха вкаменелости на древна костенурка с размерите на лек автомобил
По света
02-13-20
добавено
785
прегледа

Учени откриха вкаменелости на една от най-големите костенурки, обитавали някога езерата и реките на сегашната северна част на Южна Америка, някъде преди между 13 и 7 милиона години. Интересното е, че те са били наистина огромни - с размерите на лек автомобил!

 

Вкаменелостите на костенурката "Stupendemys geographicus" са открити в пустинята Татакоа в Колумбия и в региона Урумако във Венецуела, като за първи път дават цялостно разбиране на съществото, което достигало размери до 4 метра и тегло от над 1,25 тона.

 

Мъжките индивиди са имали здрави предни рога от двете страни на черупката си, близо до шията. Дълбоките белези, открити във вкаменелостите, сочат, че тези рога може да би са били използвани за борба с други мъжки заради женска или територия.

 

Борбата се среща и между определени живи костенурки днес, според палеонтологът Едвин Кадена от Университета Росарио в Богота, който е ръководил разкопките.

 

 

 

 

Stupendemys е втората по големина известна костенурка, след вида Archelon, който е живял преди около 70 милиона години, в края на епохата на динозаврите, и е достигал дължина около 4,6 метра.

 

Първите вкаменелости на този вид са открити през 70-те години на миналия век, но въпреки това имаше много мистерии около животното. Новите вкаменелости обаче включват най-огромната черупка на костенурка намирана някога  - 2,86 метра, която е дори по-голяма от черупката на Архелон, а също така е намерена и долната челюст, което би дало улики за хранителния режим на животното.

 

„Stupendemys geographicus е била огромна и тежка костенурка. Най-големите индивиди от този вид са били с размерите и дължината на автомобил седан, ако вземем предвид главата, шията, черупката и крайниците “, твърди Кадена.

 

 

 

 

„Диетата ѝ най-вероятно е била разнообразна, включително дребни животни като риби, каймани, змии, мекотели и растителност, особено плодове и семена. Събирането на всички анатомични особености на този вид показва, че е прекарвал време най-вече на дъното на големи сладководни басейни, включително езера и големи реки “,  добави той.

 

Видът е обитавал тогавашната колосална влажна зона, обхващаща днешна Колумбия, Венецуела, Бразилия и Перу, преди да се образуват реките Амазонка и Ориноко.

 

Големите размери на костенурката може да са били от решаващо значение за защита срещу хищниците, тъй като е споделяла средата си с гигантски крокодили, които са достигали дължина над 11 метра, а също така в една от вкаменелостите е открит и забит зъб от крокодил, с дължина 5 см.

 

 

Източник: The Guardian