Учени откриха гени на “призрачни хора”, живели в Африка преди стотици хиляди години

February 13, 2020
18 57
Коментари: 0

Учени откриха доказателства за загадъчна „призрачна популация“ на древни хора, живели в Африка преди около половин милион години и чиито гени живеят в хората днес.

 

Следите от неизвестните ни прародители се появили, когато учени анализирали геноми от западноафриканско население и открили, че една пета от тяхната ДНК изглежда е дошла от изчезналите ни роднини.

 

Генетиците подозират, че предците на съвременните западни африканци са се чифтосвали с все още неизвестната популация от хора преди стотици хиляди години, точно както древните европейци някога се чифтосвали с неандерталците.

 

 

 

 

„Всички от западноафриканските популации, които разгледахме, имат потекло от това неизвестно архаично население“, твърди биологът Шрирам Санкарараман, който е ръководил изследванията в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

 

За разлика от днес, светът някога е бил дом на много сродни видове или подвидове на човека и когато те се натъквали един на друг, чифтосването не било необичайно. В резултат на това, съвременните европейци носят части на неандерталски гени, докато коренните австралийци, полинезийци и меланезийци носят гени от Денисованс – друга група архаични хора.

 

Предишни проучвания загатнаха, че други древни хора някога са бродили в Африка, но без никакви открити фосили или ДНК следи, учените нямаше как да научат повече за тях.

 

Арун Дурвасула и Санкарараман са изследвали 405 генома от четири западноафрикански популации и са използвали статистически техники, за да определят дали е имало предаване на гени вследствие на кръстосване в далечното минало.

 

Анализът и резултатите от него подсказват, че това най-вероятно е било така.

 

Учените продължили да излседват африканските геноми за части от ДНК, които изглеждат различно от съвременните човешки гени и това им им позволило да открият гените, които най-вероятно произхождат от древната “призрачна популация”.

 

„Изглежда, те са оказали доста съществено влияние върху геномите на хората, които изследвахме“, каза Санкарараман.

 

„Гените на “призрачните хора” съставляват между 2% и 19% от генетичното им потекло“, добави той

 

Четирите проучени популации са от три страни – две от Нигерия и по една от Сиера Леоне и Гамбия.

 

Откритията далеч не са окончателни, но според предположенията на учените, “призрачната популация” се е разделила с предците на неандерталците и съвременните хора преди около 360 000 и 1 милион години.

 

Тогава групата от може би 20 000 индивида се чифтосала с предците на съвременните западни африканци в неопределен момент през последните 124 000 години.

 

Възможни са обаче и други обяснения, твърди Санкарараман, тъй като може да е имало множество вълни на чифтосване в продължение на много хиляди години или няколко различни популации от досега неизвестни архаични човешки роднини.

 

 

 

 

„Много е вероятно истинската картина да е много по-сложна“, каза той.

 

Сега изследователите имат желание да се задълбочат в изследването на древните гени и да разберат предимствата им, като една от възможностите е западноафриканците да са запазили гените, защото са им помогнали да оцеляват и размножават.

 

„Винаги е интересно и полезно да видим учени, които прилагат нови методи, за да се опитат да получат по-добра представа за това как са изглеждали древните популации“, каза антропологът Джон Хоукс, от университета в Уисконсин.

 

„Това е вълнуващ момент, защото тези проучвания отварят нова страница, която ни показва, че има много неща, които не знаем за нашите предци.

 

Не знаем какво може да е било това население на Африка. Примамливо е да се спекулира, но е твърде рано за това. Не сме открили достатъчно вкаменелости в по-голямата част от Африка, за да кажем, че знаем как е протичал животът там”, добави той.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Коментари

Реакции

Вижте отговорите на вашите въпроси във връзка с коронавирус (ПРОДЪЛЖЕНИЕ):