<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Привърженик ...

Учени откриха потенциално лекарство срещу Covid-19, 27 пъти по-ефикасно от “Ремдесивир”

26 Януари 2021
0 1952

Учени от Сан Франциско и Ню Йорк твърдят, че са открили потенциално ефективно лекарство срещу Covid-19, предава Булевард България като се позовава на публикация на Science.

Медикаментът плитидепсин е показал 27,5 пъти по-голяма ефикасност от ремдесивир – лекарството, което получи одобрение от американския регулатор FDA, но не е препоръчвано от СЗО заради потенциални нежелани странични ефекти.

СЗО предупреди да не се ползва „Ремдесивир“ при хоспитализирани с Covid-19

Изследователите работят заедно с испанската компания PharmaMar. Тя притежава правата за плитидепсин, който се продава под името аплидин вече около 20 години. Медикаментът лекува миелом – рак, който се развива най-често в костния мозък.

В доклада на учените, публикуван в сп. Science на 25 януари, става ясно, че лекарството може да покаже ефективност и срещу коронавирусна инфекция. Изследването на Quantitative Bioscience Institute и Icahn School of Medicine е проверено от независими учени, които са потвърдили данните им.

Плитидепсин е показал 99-процентово намаляване на вирусното размножаване в белите дробове и е демонстрирал способност да ограничи възпалението им.

PharmaMar е провела клинични тестове от Фаза 2 в Испания, в които са участвали 45 пациенти, заразени с Covid-19. Лекувани са в болнични условия и малко над 80% от тях били изписани 15 дни по-късно. Средният показател е 47% излекувани за този период. Тестовете в САЩ са били извършени върху животни.

„Вярваме, че положителните данни от клиничните изпитания на PharmaMar трябва да бъдат предпоставка плитидепсинът да бъде разгледан за допълнителни клинични тестове за лечение на Covid-19“, съобщава сп. Science. В момента испанската фармацевтична компания води преговори с няколко регулатора за начало на изпитания във фаза 3.

„Плитидепсин е изключително мощно средство за забавяне на SARS-CoV-2. Отличителната му сила е, че се прицелва не в протеина на вируса, а в белтък, произвеждан от гостоприемника“, обяснява професорът по микробиология Крис Уайт, който участва в изследванията.

Той говори за протеина eEF1A. Щом коронавирусът попадне в организма, използва именно този белтък, за да се възпроизвежда. Когато свойствата на протеина обаче бъдат блокирани, SARS-CoV-2 няма как да се намножава в човешките клетки.

Брифинг на здравния министър: Държавата купува 2500 флакона „Ремдесивир“ на стойност 2,1 млн. лева (видео)

Медикаментът е открит при морските мекотели Aplidium albicans в Средиземно море. Използван е за клинични тестове срещу рак и е показал обнадеждаващи резултати във фаза I/II от изпитанията с пациенти. Преди четири години Европейската агенция за лекарствата отказва да го разреши за употреба в лечението на миелом заради странични ефекти, но решението е отменено през 2020 г.

Източник: Булевард България, Sience

Снимка на корицара: Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции