Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Учени откриха частици от замърсяване на въздуха вътре в плацентата
Учени откриха частици от замърсяване на въздуха вътре в плацентата
По света
09-18-19
добавено
1337
прегледа

Частиците от замърсяване на въздуха са открити от страна на плода на плацентите, което показва, че неродените бебета са директно изложени на въглеродния диоксид, произведен от транспортния трафик и изгарянето на горива, пише Гардиън.

 

ГРАД БЕЗ КОЛИ: СТОТИЦИ СПАСЕНИ ЖИВОТИ И ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ

 

Изследването е първото, което показва, че плацентарната бариера може да бъде засегната от частици, вдишани от майката. То откри хиляди мънички частици на кубичен милиметър тъкан във всяка анализирана плацента.

 

Връзката между излагането на мръсен въздух и нарастващите аборти, преждевременните раждания и недоносените деца е добре установена. Изследването предполага, че самите частици могат да бъдат причината, а не само възпалителната реакция, която замърсяването предизвиква при майките.

 

МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ СЪКРАЩАВА ЖИВОТА ПОВЕЧЕ ОТ ЦИГАРИТЕ И АЛКОХОЛА, ТВЪРДИ ПУЛМОЛОГ

 

Увреждането на плода има последствия през целия живот и проф. Тим Наурот от университета Хаселт в Белгия, който ръководи изследването, каза: „Това е най-уязвимият период от живота. Всички системи и органи са в процес на развитие. За да защитим бъдещите поколения, трябва да намалим експозицията на замърсяване.”

 

Той каза, че правителствата имат отговорността да намаляват замърсяването на въздуха, но хората трябва да избягват натоварените пътища, когато е възможно.

 

Обширен глобален преглед заключи, че замърсяването на въздуха може да навреди на всеки орган и на практика на всяка клетка в човешкото тяло. Установено е, че наночастиците преминават кръвно-мозъчната бариера и милиарди са открити в сърцата на младите жители на градовете.

 

Докато замърсяването на въздуха в някои държави намалява, доказателствата за вредите, причинени от дори ниски нива, бързо нарастват. 90% от населението на света живее на места, където замърсяването на въздуха е над указанията на Световната здравна организация (СЗО).


Изследването е публикувано в списание Nature Communications.

 

 

Източник: Гардиън