Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Учени откриха "изгубения град" на Кхмерската империя в Камбоджа
Учени откриха "изгубения град" на Кхмерската империя в Камбоджа
По света
10-18-19
добавено
1886
прегледа

Учени откриха древният "изгубен град" на Кхмерската империя в Камбоджа, според доклад, публикуван във вторник.

 

В резултат на проект, който е продължил с години, международна група от учени използвала въздушни лазерни сканирания и наземни проучвания, за да картографира Махендрапарвата.

 

Градът е бил една от първите столици в Кхмерската империя, която е съществувала между IX и XV в. сл. Хр., но голяма част от това, което знаем, идва от стенописи, намерени на други локации.

 

В продължение на години, учените теоретизираха, че градът е разположен на платото Пном Кулен, на около 48 километра северно от Сием Рип, но бе трудно да се намерят доказателства.

 

Платото е отдалечено, труднодостъпно, покрито с растителност и потенциално е дом на наземни мини, поставени от режима на Кхмер Руж през 70-те години на миналия век.

 

Обгърнат в мистерия от десетилетия насам, Махендрапарвата бе наречен „изгубеният град“, но сега учените твърдят, че са го идентифицирали със сигурност.

 

"Ние потвърдихме хипотезата, основаваща се на този натрупан доказателствен материал, че Махендрапарвата - столицата на Кхмерската империя от осми до девети век, се намира на Пном Кулен", пише в доклада, който бе публикуван в сп. "Antiquity".

 

Учените са използвали въздушно лазерно сканиране, което има "уникалната способност да вижда през растителността и да предоставя модели с висока разделителна способност на това какво се крие под нея", пише още в доклада.

 

Те трябвало да картографират района на два пъти - първо през 2012 г., като покрили около 37 квадратни километра  и отново през 2015 г., когато покрили цялата планинска верига - площ от 975 квадратни километра.

 

Резултатите от въздушното картографиране, заедно с информацията, събрана от полевите проучвания, били използвани за създаване на карта, която показва новооткритите основни пътеки и координатни оси.

 

Картата описва подробно местоположението на елементи като недовършени резервоари, няколко язовира, стените на загражденията на храмове и дори дворец.

 

Тези открития дават възможност на учените да научат повече за Кхмерската империя и района на Ангкор.

 

"Картата показва, че градът е използвал градоустройствено планиране, „усъвършенствана хидравлична система“ и други иновации", пише  в доклада.

 

Едно от най-вълнуващите открития било, че градът е построен върху линейни оси, които почти съответстват на кардиналните направления, нещо като ранна версия на съвременните градски мрежи", пише още в доклада.

 

Преди този период селищата в района нямали официална мрежа и ясни граници, и изглежда са се развиливали естествено, без да имат план, което означава, че Махендрапарвата е първият известен голям град с градоустройствен план в кхмерския свят.

 

"Работата, описана от нас, ефективно води края на 150-годишно археологическо картографиране в района на Ангкор и поставя основите за по-сложни пространствено-времеви моделирания на градската среда по времето на империята", твърдят учените.

 

Ангкор бе по-известната столица на Кхмерската империя, от която някога се управлявала голяма част от съвременния Тайланд, Виетнам и Лаос, както и части от Южен Китай, Мианмар и разбира се, самата Камбоджа.

 

 

Източник: CNN