<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89840" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-малко 115 00...

Учени от лаборатория в Ухан са лекувани в болница преди Китай да обяви заразата с Covid-19?

25 Май 2021
0 3547

Трима изследователи от китайския институт по вирусология в град Ухан са потърсили болнична медицинска помощ през ноември 2019 г., месец преди Китай да съобщи за първите случаи на Covid-19. Това съобщи вчера в. “Уолстрийт джърнъл” като се позова на доклад на американското разузнаване, предава bTV.

Вестникът пише, че неоповестеният досега доклад, който дава нови подробности колко са засегнатите учени, кога са боледували и кога са били хоспитализирани, може да даде допълнителна тежест на призивите за по-широко разследване дали вирусът на Covid-19 е бил изпуснат от лаборатория.

Коронавирусът е циркулирал свободно из Ухан още преди декември 2019, разкри екипът на СЗО

Вестникът посочва, че настоящи и бивши високопоставени служители, запознати с тази информация, са изразили широк кръг от от мнения за силата на подкрепящите доклада доказателства, а един от тях е изтъкнал, че се налага “по-нататъшно разследване и допълнително потвърждение”.

За първите случаи на заболяването, което по-късно стана известно като Covid-19, беше съобщено в края на декември 2019 година. Те бяха в централния китайски град Ухан, където се намира модерна лаборатория за изследване на коронавирус.

Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория в Ухан?

Китайски учени и високопоставени служители последователно отхвърляха хипотезата за изтичане от лаборатория. Те казваха, че вирусът SARS-CoV-2 може да е се е разпространявал в други региони, преди да достигне Ухан и може да е проникнал в Китай от друга държава чрез доставки на вносна замразена храна или чрез търговия с диви животни.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че е “напълно невярно”, че трима членове на персонала на уханския институт по вирусология са били болни. Чжао подчерта, че САЩ продължават да лансират теорията за изтичане от лаборатория и зададе въпроса дали ги е грижа за проследяването (на произхода заразата), или просто се опитват да отклонят вниманието.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции