Учени от НАСА смятат, че може да има живот в подземните пещери на Марс

February 26, 2020
48 36
Коментари: 0

Учени от НАСА заявиха, че тъй като повърхността на Червената планета е студена и суха, i има високи нива на радиация, има вероятност да се е развил живот под земята, където може да има някакъв достиг до вода.

 

Според научния център по астрогеология на американската геоложка служба (USGS), са картографирани повече от 1000 входа на пещери на Червената планета.

 

Теорията е подкрепена и от научния изследовател на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА – Влада Стаменкович, който обсъди идеята на скорошно космическо събитие, съобщава Space.com.

 

 

 

 

Той предложи да се изпрати устройство, което да “сканира” за подземни води или други химикали, в търсене на признаци на живот под повърхността.

 

 НАСА ОТКРИ, ЧЕ КИСЛОРОДЪТ НА МАРС СЕ ПРОМЕНЯ ПО ДОСТА НЕОБИЧАЕН НАЧИН

 

„Повърхността на Марс е много окисляваща, излъчваща радиация среда, в която течната вода всъщност не би била стабилна за продължителен период от време. Това е най-неподходящото място за търсене на живот на Марс. Подземните води обаче може би са единственото местообитание за потенциално съществуващия живот на Марс”, каза той по време на конференцията “Mars Extant Life”.

 

В резултат НАСА планира да изпрати роувър до Марс по-късно тази година, който се надяват, че ще представи по-задълбочени данни върху това какво съдържа околната среда, като събира проби и ги изпраща обратно на Земята.

 

 

 

 

УЧЕНИ ПОТВЪРДИХА, ЧЕ НА МАРС ИМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

 

Наскоро учените също така откриха за пръв път и кислород в далечна галактика, което е признак за потенциален живот и на друго място, освен нашата планета.

 

Тъй като кислородът е един от най-разпространените елементи, известни на човека, учените отдавна вярват, че ще бъде сравнително лесно да го забележим във Вселената, но за съжаление досега тoва не се беше случвало.

 

Използвайки радиотелескопи, те забелязали следи от кислород в галактика, наречена Маркариан 231, която е на разстояние от невероятните 560 милиона светлинни години от Земята.

 

УЧЕНИ ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТКРИХА КИСЛОРОД ИЗВЪН НАШАТА ГАЛАКТИКА

 

Телескопите показали радиация с дължина на вълната 2,52 милиметра, което е признакът за кислород.

 

Обикновено кислородът е невероятно труден за откриване от Земята, тъй като видовете сигнали, които би трябвало да го покажат на учените, се абсорбират от атмосферата на планетата.

 

В този случай те обаче постигнали успех, тъй като светлината от Маркарян 231 била “разпъната”на по-дълги вълни, докато пътувала към Земята, позволявайки ѝ да премине през атмосферата.

 

 

 

 

Пишейки за откритието в “Astrophysical Journal”, учените потвърдиха, че това е първото откритие на кислород в далечния космос, като също така било и най-голямото количество, наблюдавано извън нашата собствена система.

 

 

Източник: LadBible

Коментари

Реакции