Учени потвърдиха, че на Марс има земетресения

February 25, 2020
19 142
Коментари: 0

Според изпратените обратно данни от последния робот, който кацна на Марс, той “усетил” как земята се разклащала под краката му, както и силни вихрушки и внезапни пориви на вятъра, които преминавали като „атмосферно цунами”.

 

Измерванията са първите, върнати от робота на НАСА “InSight”, който през ноември 2018 г. кацна успешно в пустошта на марсианския район наречен “Elysium Planitia” с мисия за проучване на вътрешността на планетата.

 

 

 

 

Снабден със сеизмометър, който е достатъчно чувствителен за откриване на вибрации, по-малки от големината на атом, “InSight” е регистрирал 174 земетресения на Марс през първите 10 месеца, доказвайки без съмнение, че Червената планета е сеизмично активна.

 

НАСА ОТКРИ, ЧЕ КИСЛОРОДЪТ НА МАРС СЕ ПРОМЕНЯ ПО ДОСТА НЕОБИЧАЕН НАЧИН

 

Оттогава този брой е нараснал до около 450.

 

Някои от най-силните земетресения имат магнитуд от три до четири по скалата на Рихтер и изглежда, че идват от Cerberus Fossa –  регион, който е разположен на 1600 километра източно от робота и е известен на учените със силните течове на лава.

 

Тъй като вълните от земетресенията са под налягане и отскачат във вътрешността на планетата, те могат да разкрият детайлни подробности за нейната вътрешна структура.

 

“Най-накрая и за първи път установихме, че Марс е сеизмично активна планета”, заяви Брус Банерд, който е главен ръководител на мисията.

 

Данните показват, че Марс е по-малко сеизмично активна от Земята, но повече от Луната, където също бе регистрирана сеизмична активност по време на космическата програма Аполо.

 

 

 

 

В момента учените анализират информацията, за да разберат повече за външните, а също така и за по-дълбоките слоеве на Марс.

 

 

Разсейването на вълните показва, че горният ѝ слой е “напукан” в следствие на геоложка активност или от метеоритни въздействия и че този слой се променя на около 10 километра под повърхността.

 

Някои от земетресенията обаче са с неизвестен произход и ако не са вследствие на геоложка активност, те могат да са причинени от астероидни удари или вулканична активност.

 

Последното повдига перспективата на Марс да съществуват “джобове” на магма, като те биха действали като потенциален източник на топлина за всички микроорганизми, които е възможно да се крият под повърхността.

 

Досега роботът не е успял да запише нито едно от най-силните земетресения, които учените са предвидили. Те биха проникнали дълбоко в планетата и така могат да осигурят най-добрия шанс на учените да се запознаят с нейната структура.

 

“В случай, че не получим никакви данни за тези земетресения, това ще бъде огромно разочарование”, каза Банерд.

 

Измерванията от първите 10 месеца на “InSight” на Марс са детайлно описани в набор от документи, публикувани в “Nature Geoscience” и “Nature Communications”.

 

Те включват записи от метеорологичната станция на робота, която записала повече от 10 000 вихрушки в близост до него, като се смята, че някои са достигнали височина от над 1.5 километра.

 

 

 

 

Източник: The Guardian

 

Коментари

Реакции

Следете разпространението на COVID-19 в реално време: