<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=47007" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

Учени пресъздадоха гласа на египетски жрец, умрял преди 3000 години (видео и снимки)

24 Януари 2020
0 1057

Мумифициран древноегипетски свещеник "проговори" след смъртта си благодарение на съвременните технологии, пише Daily Mail.

 

Несямун, жрец от времето на фараона Рамзес II, е бил мумифициран преди около 3000 години. Неговите останки са толкова добре запазени, че учените успяха да картографират гърлото, устата и гласовата му кутия с помощта на СТ скенер и да го пресъздадат с помощта на 3D принтер.

 

Изумителната работа е на специалисти от Лондонския университет, университета на Йорк и музея "Лийдс".

 

 

""

 

 

Свещеникът, който обикновено е изложен в музея "Лийдс", за първи път е намерен през 1824 г. На ковчега му дори било е изписано „true of voice“.

 

Любопитно в това проучване е също, че то пресъздава ларинкса на мумията като пластмасово копие, което е по-малко от това на съвременния човек. Това вероятно прави гласа му сравнително висок. Експертите предполагат, че това се дължи предимно на факта, че древните египтяни са били много по-малки от съвременните хора.

 

 

""

 

 

Електронният ларинкс е подобен на този, използван в съвременната медицина, за да върне речта на хора, загубили гласа си. Резултатът е един гласен звук, но експертите се надяват пълните изречения да станат възможни в следващите две години.

 

 

""

 

 

Според учените проектът е създал уникалната възможност да се чуе гласа на някой отдавна мъртъв, благодарение на запазването на меките му тъкани и новите разработки в технологиите.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции